schimmelkaas

Ingrediënten

  • de restjes van garnalen die lokaal gepeld worden
  • paddenstoelen, bij voorkeur koningsoester
  • graan
  • een portie goesting en creativiteit

CO2-reductie door

  • lokale voedselproductie
  • energiebesparende productiemogelijkheden; men verwarmt de paddenstoelen in de winter door het onttrekken van warmte uit houtsnippers

Extra winst

  • minder verspilling van voedsel
  • meer redenen om verse garnalen lokaal te pellen en niet naar bv Marokko te transporteren
  • minder bewaarmiddelen en verser voedsel
  • je weet waar je voedsel vandaan komt: vertrouwen in voedsel door eigen productie
  • gezond eten: koningspaddenstoel zit vol vitaminen en is een echte booster voor je immuunsysteem
  • minder transportkosten

Extra mogelijkheden

  • extra mogelijkheden voor vlees vervangende producten
  • in de buurt creatief aan de slag gaan met restjes van eten
  • ontwikkelen van lokale, streekgebonden, nieuwe producten
  • samenwerken met lokale slager/groenteboer om hun restjes te verwerken in nieuwe producten

Een idee van

Het idee is gekweekt in de Amsterdamse Paddenstoelen Kwekerij, Mychophilia. Dit innovatief en energiebesparend bedrijf ontwikkeld creatieve manieren om nieuw voedsel te produceren uit paddenstoelen en teelt paddenstoelen voor lokale restaurants in zeecontainers. Ook bij het maken van de schimmelkaas gebruikt men de paddenstoelen.
Wouter Hassing is een van de wetenschappers van Mychophilia. Hij ontwikkelde samen met collega’s Olga en Lucia de schimmelkaas uit garnalenresten.

Meer info

https://munchies.vice.com/nl/articles/in-deze-zeecontainer-maken-ze-schimmelkaas-van-garnalenresten 

http://www.innovatieagroennatuur.nl/nl/weblog/toon/253/VisafvalDatispaslekker.html

Reageer