samenkoken. Foto: Velt

Ingrediënten

  • heerlijke en ecologische maaltijden bereiden
  • door en voor mensen in de buurt
  • koken met producten van oogstoverschotten van lokale bioboeren en samentuinen
  • seizoensfeest om buurtbewoners te laten kennismaken en te overtuigen om ecologisch te tuinieren, te eten en te leven

CO2-reductie door

  • er wordt gekookt met lokale voedselproducten = kortere voedselketen = minder transport
  • koken met overschotten = minder afval
  • mensen komen samen in de buurt = minder verplaatsing = minder uitstoot
  • geen verpakkingsafval
  • koken met seizoensproducten = minder uitstoot

Extra winst

  • deelnemers leren van elkaar
  • versterking van de sociale cohesie: mensen leren elkaar kennen
  • mensen inspireren elkaar om een ecologische levensstijl aan te nemen en mensen ervaren dat transitie niet ver van hun deur is
  • buurtbewoners leren bioboeren, bioproducten en het concept van samentuinen kennen
  • lekker en gezond eten
  • de boer krijgt waar voor zijn werk
  • goedkoper: boeren en tuinierders hoeven niets weg te gooien en er is gratis eten voor mensen uit de buurt
  • men leert de herkomst van voedsel kennen
  • seizoensgebonden koken
  • deelnemers gaan bewuster met voedsel om
  • mensen leren hoe ze in de keuken creatief aan de slag kunnen gaan met voedseloverschotten

Extra mogelijkheden

  • met de buurtbewoners een bezoek brengen aan de samentuin
  • mensen kunnen overschotjes van de samenkook mee naar huis nemen
  • combineren met een buurtfestival, mensen kunnen op verschillende plaatsen in de buurt verschillende dingen eten, combineren met de buurtbankjes
  • workshop moestuinieren
  • workshop koken met overschotjes
  • elk seizoen een samenkook organiseren met lokale seizoensproducten van bioboeren, samentuinen en andere lokaal gekweekte producten
  • combineren met samentuinen of samenleggen

Reageer