- heerlijke en ecologische maaltijden bereiden
- door en voor mensen in de buurt
- koken met producten van oogstoverschotten van lokale bioboeren en samentuinen
- seizoensfeest om buurtbewoners te laten kennismaken en te overtuigen om ecologisch te tuinieren, te eten en te leven

Ingrediënten
CO2-reductie door
- er wordt gekookt met lokale voedselproducten = kortere voedselketen = minder transport
- koken met overschotten = minder afval
- mensen komen samen in de buurt = minder verplaatsing = minder uitstoot
- geen verpakkingsafval
- koken met seizoensproducten = minder uitstoot
Extra winst
- deelnemers leren van elkaar
- versterking van de sociale cohesie: mensen leren elkaar kennen
- mensen inspireren elkaar om een ecologische levensstijl aan te nemen en mensen ervaren dat transitie niet ver van hun deur is
- buurtbewoners leren bioboeren, bioproducten en het concept van samentuinen kennen
- lekker en gezond eten
- de boer krijgt waar voor zijn werk
- goedkoper: boeren en tuinierders hoeven niets weg te gooien en er is gratis eten voor mensen uit de buurt
- men leert de herkomst van voedsel kennen
- seizoensgebonden koken
- deelnemers gaan bewuster met voedsel om
- mensen leren hoe ze in de keuken creatief aan de slag kunnen gaan met voedseloverschotten
Extra mogelijkheden
- met de buurtbewoners een bezoek brengen aan de samentuin
- mensen kunnen overschotjes van de samenkook mee naar huis nemen
- combineren met een buurtfestival, mensen kunnen op verschillende plaatsen in de buurt verschillende dingen eten, combineren met de buurtbankjes
- workshop moestuinieren
- workshop koken met overschotjes
- elk seizoen een samenkook organiseren met lokale seizoensproducten van bioboeren, samentuinen en andere lokaal gekweekte producten
- combineren met samentuinen of samenleggen