Ingrediënten

  • Ontwikkel een doosje voor jou gemeente of stad die restaurants dan gebruiken om overschotjes met de klanten mee te geven
  • Maak stickers waarmee restaurants aangeven dat ze restorestjes uitdelen
  • Restaurantuitbaters kunnen onbeperkt doosjes ophalen
  • De doosjes worden verspreid per fietskoerierativiteit

CO2-reductie door

  • Minder afval voor restaurants = minder plastic vuilzakken = beter voor het milieu
  • Ecologisch transport = minder uitstoot

Extra winst

  • Minder voedselverspilling en voedseloverschotten
  • Je kan nadien nog nagenieten van je lekkere maaltijd
  • Gedaan met de schaamte om te vragen of je de rest van je maaltijd mee naar huis mag nemen
  • Bewuster omgaan met ons eten

Extra mogelijkheden

  • Samenwerking met een lokale producent van kartonnen doosjes
  • Ook restorestjes in scholen en op bedrijven
  • Ontwikkelen van grotere restobags voor het ophalen van voedseloverschotten
  • In combinatie met project waarbij voedseloverschotten gebruikt kunnen worden in lokale volkskeukens voor kansarmen of daklozen
  • Zorg voor herbruikbare restorestjes: neem je restorestje ook mee wanneer je bij vrienden of familie gaat eten
  • Ontwikkel ook restobags waarmee je bij lokale supermarkten of boeren de overschotten, of de dingen die niet goed genoeg zijn voor verkoop, ophaalt
  • Geef lezingen of organiseer informatieavonden over voedselverspilling in de wereld
  • Te combineren met de “Freego”

Een idee van

Vzw Trafiek: In gesprekken over de Gentse Voedselstrategie Gent en Garde werd het idee van een Gentse overschotdoos geopperd door vzw Trafiek. Trafiek werkt al jaren met hun eigen overschotdozen. Het leek hen een goed idee om ook andere restaurants te stimuleren om gebruik te maken van overschotdozen. Zo stelde de Stad  Gent in september 2014 op het Niets Is Verloren Festival enkele prototypes van overschotdozen aan het publiek voor en werden er suggesties gevraagd voor een nieuwe doosnaam. Op basis van die feedback ging de Stad Gent aan de slag. De zoektocht naar een geschikte doos resulteerde in het Restorestje. Alle binnengekomen suggesties voor nieuwe namen gebruikte Test-Aankoop voor het opstellen van een poll. Meer dan 6000 mensen brachten hun stem uit en ‘Restorestje’ kwam eruit als favoriet.

In januari 2015 lanceerde de Stad Gent, samen met Test-Aankoop officieel de overschotdoos, alias het ‘Restorestje’. Nog voor de lancering waren meer dan 48 restaurants geïnteresseerd, en ondertussen kan je al in 71 restaurants zonder schaamte een Restorestje krijgen.

Meer info

 

https://klimaat.stad.gent/nl/het-gentse-restorestje

Reageer