Ingrediënten

  • koffiedik gebruiken om paddenstoelen te kweken.
  • dat kan thuis of in de buurt in simpele plastic containers, zelfs al in een grote plastic fles
  • afval van koffie hergebruiken omdat het de ideale voedingsbodem is om bijvoorbeeld oesterzwammen te kweken.
  • koffiedik als een gesteriliseerde voedingsbodem, waardoor concurrerende schimmels minder kans hebben

CO2-reductie door

  • verkorten van de voedselketen door het lokaal produceren van voedsel in plaats van het over de halve wereld te vervoeren.
  • vermindering van CO2-uitstoot bij vervoer door lokaal produceren
  • vermindering van afval door koffiedik te gebruiken voor voedselproductie in plaats van het naar de vuilverbranding te vervoeren

Extra winst

  • het produceren en consumeren van paddenstoelen omdat ze 25 keer efficiënter voedingsstoffen omzetten dan vlees
  • sociale cohesie versterken
  • herkomst van ons voedsel leren kennen
  • gezonder koken
  • seizoensgebonden koken
  • goedkoper

Extra mogelijkheden

  • combineerbaar met Donderdag Veggiedag
  • kan gekoppeld worden aan een workshop zwammen kweken
  • combineerbaar met Samen Tuinen

Een idee van

RotterZwam, de eetbare paddenstoelen uit Rotterdam

Achter deze slogan zit een coöperatieve samenwerking tussen Moestuinman, Mark Slegers en Siemen Cox.
‘Wij kweken onze zwammen op koffiedik en koffieschilletjes. Deze restproducten worden nu weggegooid en verbrand in de vuilverbranding.

Daarnaast kweken we in de schaduwtuinen in Kralingen shiitake paddenstoelen op eikenhouten stammen. Deze stammen geven na aanschaf nog ongeveer 4 jaar lang paddestoelen. Gewoon op het balkon of in de tuin. Mits daar een mooi plekje in de schaduw en uit de wind is. Een ideaal cadeau voor hobbykok en thuiskweker.’

De visie van Rotterzwam:

  • samenwerken is het nieuwe concurreren
  • van afvalreductie naar voedsel-productie
  • geen klanten zoeken maar relaties aangaan

Meer info

Reageer