- ruilsysteem voor diensten, kennis en goederen
- binnen de lokale setting
- binnen een netwerk van aangesloten leden van een Letsgroep
- multilateraal : ‘ik doe iets voor jou, jij doet iets voor een ander, en een ander doet ooit wel eens iets voor mij’
Ingrediënten
CO2-reductie door
- minder energieverbruik
- minder afval
- bewuste consumptie
Extra winst
- sociale cohesie
- gratis
Extra mogelijkheden
- combineerbaar met een alternatief muntsysteem
- combineerbaar met verschillende bovenstaande ideeën zoals kipster en de weggeefkast
Gebaseerd op
een Canadees ruilsysteem, Lets
LETS staat voor “Local Exchange and Trading System” . Vrij vertalen we dit wel eens als “lokaal uitwisselingssysteem”. Het ruilsysteem in deze vorm ontstond in een plaats in Canada waar op korte termijn de werkverschaffing en dus rechtstreeks de inkomsten van mensen wegtrok.
Uit noodzaak gingen zij weer ruilen, maar dan wel op een eigentijdse manier. Nadien heeft het idee zich snel verspreid over de hele wereld.
Een LETS-systeem kan je best omschrijven als een kring waarbinnen mensen met elkaar spullen, tijd, diensten en kennis uitwisselen op een geheel vrijwillige basis. Een ruilnetwerk dat verloopt volgens een zeer eenvoudig en handig ‘eenheden’-systeem dat centraal wordt beheerd. Het handige aan de ruiltransacties is dat je niet meteen iets terug hoeft te doen voor de persoon die net iets voor jou deed. Jij geeft gewoonweg een aantal ‘eenheden’ in ruil, waarmee die persoon in het systeem weer iets anders kan verkrijgen. Jij doet daarna voor iemand anders een dienst, waarvoor die je zal waarderen.
Een voorbeeld: Eva knipt mijn haar. Precies zoals ik het wil. Gewoon thuis in mijn keuken, terwijl we kletsen over LETS en andere ditjes en datjes. Dat bespaart me heel wat saaie bezoekjes aan het kapperssalon, een hoop tijd en een geforceerde babbel. Ik laat Richard wel eens genieten van een heerlijke maaltijd. Ik kook voor hem dan een extra portie. Voor mij geen werk en voor hem een aangename afwisseling. Richard tuiniert graag. Hij helpt samen met Theo bij Marko de tuin heraanleggen. Een zware klus als je het alleen wil doen, en een onvergetelijke dag met z’n allen. Diezelfde Marko kan dan weer goed sleutelen. Hij herstelt de fiets van Eva in een handomdraai.
Eva doet iets voor mij. Ik doe iets voor Richard. Richard en Theo helpen Marko. Marko doet iets voor Eva. Zo werkt LETS.