Nieuws

24 januari 2024 – DENKAVOND over voedselverspilling

| Kampus, Krant, Nieuws | Geen reacties
Samen koken, met voedseloverschotten. Daar werden we tijdens de vorige bijeenkomst in december allemaal warm van. Op woensdag 24 januari kwamen we met een groepje enthousiastelingen samen om wilde ideeën…

12 december 2023 – KAMPUS: ‘Verloren brood? Gewonnen brood!’

| Kampus, Krant, Nieuws | Geen reacties
Wist je dat we elk jaar, in Vlaanderen alleen al, maar liefst 884.000 ton voedsel verloren laten gaan? Dat zijn 22.100 volle vrachtwagens. Ofwel een file van de Kempen tot…

13 mei 2023 – Kaffee: Circulaire Economie

| Krant, Nieuws | Geen reacties
Op één van de eerste zonnige dagen van het jaar kwam een fijn gezelschap van geëngageerde Kempenaars samen in de Kasteelzaal van de Bibliotheek van Turnhout. De BIB werd niet…

VITO-experts luiden de alarmbel over grondwaterpeil in Vlaanderen

| Kampus, Krant | Geen reacties
Klagen over het weer doen we al zolang we bestaan. Als het niet te droog is, is het te nat. Maar voor het eerst in de geschiedenis hebben we ook…

Onthard met ons mee!

Misschien merkte je het al op? In verschillende Kempense gemeenten hingen we met enkele Kempenaren een spandoek op met een droombeeld.

Daarmee willen we je even laten mijmeren over hoe we in Vlaanderen kunnen ontharden. Want met wat minder grijs en meer groen, daar halen we samen voordeel uit.

Waarom zouden we ontharden?

Minder verharding betekent meer water in onze bodem en dus een betere bodem en minder wateroverlast. Het zorgt ook voor meer open en groene ruimte waarin we kunnen vertoeven. Dat extra groen zorgt dan weer ook voor meer biologische diversiteit. Bovendien maken we zo onze lucht weer gezonder en krijgen we meer koelte in hete zomers.

Dit is wat we doen:

Op zoek naar inspiratie voor het opstarten van een eigen project? We bundelden hier meer dan 40 inspirerende voorbeelden.

een lerend netwerk voor Kempense transitieprojecten. Deelnemers leren er van elkaar, doen inspiratie op en werken samen aan nóg betere praktijken.

alle transitieprojecten in de regio brengen we samen op een handige overzichtskaart.
Met één klik verneem je alles over een project naar keuze.

met inspirerende berichten over transitie-initiatieven. De nadruk leggen we op Kempen, maar we kijken soms ook over de grenzen van onze regio.

met alle evenementen van de Kempense transitiegroepen. Niet enkel informatief en wervend, maar ook handig om je programma op af te stemmen.

Mensen zoeken actief naar oplossingen voor de problemen van de 21ste eeuw, organiseren zich en netwerken. Delen wordt het nieuwe hebben. Bewust verbruiken is het streefdoel.