Zondag 14 mei 2017, Lakenhalle, Herentals

Foto’s: © Koen Broos/Socius

In Herentals daagden Guy Tegenbos (voormalig wetstraatjournalist van De Standaard) en Dirk Lauwers (onderzoeker, verkeerskundige en professor mobiliteit) enkele Herentalse initiatieven uit:

  • Van speelstraat, naar leefstraat, tot samen buur(t)en: Hoe kunnen buurtbewoners tijdelijk of blijvend een andere invulling geven aan hun straat om hun buurt aangenamer en duurzamer te maken. Indra Van Sprundel, Dries Gysels en Jo Spiessens, drie initiatiefnemers van het eerste uur, lichten toe.
  • Autodelen in Herentals: Martijn Groningen (ex-)voorzitter cozycars en autodeler in Herentals aan het woord.
  • Buggybooker won de Vlaamse Ecodesign award: Frank Verheijden legt uit wat Buggybooker precies is en hoe duurzame gezinsmobiliteit bijdraagt tot een betere toekomst voor het gezin, onze maatschappij en toekomstige generaties.
  • Fietsostrade: De nieuwste fietssnelweg tussen Herentals en Balen voor ons toegelicht door Tina Caers van Provincie Antwerpen

Na dit gesprek was er nog een stadswandeling met mobiliteitsdeskundige Kris Peeters. Die hakte zich met de wandelaars een weg door het woud van borden, waadde door de verkeersstroom en strandde af en toe op een verkeerseiland.

BELEEFMARKT

Op de beleefmarkt in Herentals vond je onze eigen infotoog,  Buggybooker Herentals, Cohousing Kempende FietsbiebVoedselteams Herentals, Ecocyclo, Speelstraten en leefstraten, Samenbuur(t)en, Bioboerderij: biologisch tuinbouwbedrijf met groentepakketten, Campina Energie cvba: Kempense coöperatie voor hernieuwbare energie, Kempen 2020De Kringwinkel ZuiderkempenTrashDesign.be, Energiesnoeiers, Klein Spook, Speed pedelec, Fietsostrade Herentals-Balen en Velt vzw.

EXTREME BIKING CORNER

In Herentals waren er ook boeiende verhalen van enkele extreme fietsers: “op de tandem van Thailand naar China”, “Geen auto maar wel een velomobiel” en “Duurzaam op reis met je fiets”

HET WIELENPARK

Cambio autodelen Vlaanderen stond er met een standje, een Autodeelsalon,  een testparcours met fietsen, een fietsherstelpunt van CVO DTL en een fietsgraveerstand

ANIMATIE

was er met Serendipity Sound System, het kabinet van Ecodokter Steven Vromman, Kamishibai, De Groene Waterman, Smoothiefiets, Foodtruck Op Bruno’s WijzeLocorotondo’s eenwielers, grimeurs en kinderanimatie in de mini-speelstraat, kinderreporters op pad, (T)overschotjes en de Saffraanboerderij met Rode van Morkhoven en Saffrocaat (Belgische Saffraan)