Twee jaar en een half geleden startte Annemarie Kota met een weggeefwinkel in Olmen, bij Balen. Wegens plaatsgebrek verhuisde de winkel intussen naar Lommel.

Transitie zit Annemarie Kota in het bloed. Weggeefwinkel Het gouden hart is maar een van de vele initiatieven (repair cafés, samentuin Warmoes…)  die ze heeft opgestart of waaraan ze meewerkt.

“Weggeefwinkel Het gouden hart is nu gevestigd in een oud schoolgebouw, dat we mogen gebruiken. Mensen kunnen er elke dinsdag terecht van 11 tot 17u en van 18 tot 20u. Daarnaast is de winkel ook nog open op elke eerste en derde zaterdag van de maand van 11 tot 15u.”

Simpel concept

Het principe van de weggeefwinkel is simpel. “Iedereen kan er gratis spullen achterlaten én ophalen. We zijn dus geen kringloopwinkel. Daar moet je betalen voor de spullen die je meeneemt.”

De weggeefwinkel is open voor iedereen. “Maar we stellen wel vast dat het vooral mensen in armoede zijn die er het meest gebruik van maken,” zegt Annemarie. “In totaal gaat het toch om enkele honderden mensen.”

“Voedingsproducten nemen we niet aan. Of beter gezegd: we nemen het wél aan, maar we brengen die naar de ‘Actie Mensen In Nood’ in Balen. Zij hebben nog betere kanalen dan wij om het voedsel bij de juiste mensen te krijgen. Ook met grotere stukken, zoals meubilair, kan je niet in de weggeefwinkel terecht. Dat heeft gewoon te maken met plaatsgebrek. Maar in principe is al de rest welkom. Kleding, boeken, speelgoed en decoratiestukken zijn de voorwerpen die bij ons het meest ‘verhandeld’ worden.”

Op Facebook: @hetgoudenhart.vzw