Zeven jaar geleden werd Voedselteam Laakdal opgericht, als lokale afdeling van de vzw Voedselteams. Bas Bruininkx en Cindy Rieborn zijn de drijvende krachten achter het Laakdalse initiatief.

“Wij verzorgen de administratie en we houden contact met vzw Voedselteams. En we schrijven ook de nieuwsbrief, zodat alle leden op de hoogte blijven van wat er gebeurt.”

Voedselteam koppelt producent aan consument

Wat Voedselteam Laakdal precies doet, kan Bas gemakkelijk samenvatten. “Je kan daar een heel lange uitleg bij geven, maar de essentie is heel simpel: wij brengen lokale voedselproducenten in contact met consumenten. Dat is ook wat vzw Voedselteams doet.”

Het idee erachter is al even simpel. “Als consumenten rechtstreeks terechtkunnen bij lokale producenten, heeft dat veel voordelen. Het voedsel is verser, het moet minder afstand afleggen, de lokale economie wordt gesteund, de ecologische voetafdruk is kleiner en de boer of de producent kan een eerlijkere prijs krijgen voor zijn producten.”

Eerlijke prijs

“Het doel van het verkleinen van de afstand tussen producent en consument is niet in de eerste plaats goedkoper voedsel te koop aanbieden. Want zoals ik zei: bij ons krijgt de producent een eerlijkere prijs. Maar ik merk toch dat we, juist omdat we andere kosten uitschakelen, het voedsel toch nog aan erg concurrentiële prijzen kunnen aanbieden. Onze prijzen zijn te vergelijken met die in een supermarkt.”

Voedselteam Laakdal kan gebruikmaken van een platform op de website van vzw Voedselteams. “Daarop kunnen onze leden hun bestellingen plaatsen. Het systeem werkt perfect, maar we moeten wel eens nadenken over hoe we onze werking in de toekomst nog een beetje dynamischer kunnen maken. Een webshop alleen is nogal een statisch gegeven en zorgt niet voor veel animo. Het mag op alle vlakken wat drukker worden.”

Op dit ogenblik telt Voedselteam Laakdal vijftig leden.