Sarah Beenaerts baat in de Statiestraat in Mol ‘De Verswinkel’ uit. Ze is de transitiegedachte erg genegen en ze zette haar schouders mee onder het event Nieuwe Tijden in cultuurcentrum ’t Getouw in Mol. “Voor mij was dat logisch. Het ligt helemaal in de lijn van de dingen waarmee ik bezig ben.”

Helemaal iets anders

Wat nu logisch is, was dat een paar jaar geleden nog niet. “Ik was afgestudeerd als interieurarchitecte en ik was voorbestemd om in die branche te werken. Dat heb ik ook even gedaan, maar na een halfjaar wist ik al dat het niks voor mij was. Ik wilde helemaal iets anders gaan doen, maar wist niet wat. Vanuit mijn eigen ervaring ontstond het idee om een voedingswinkel te beginnen. Het gebeurde regelmatig dat ik geen tijd of geen zin had om te koken, maar fastfood is ongezond en word je bovendien ook snel beu. Mijn redenering was simpel: “Als ik met dat probleem geconfronteerd word, moeten er nog mensen zijn. Ik kan toch niet de enige zijn?”

Consequent duurzaam

“Zo ontstond het idee om voeding te gaan verkopen, die gezond is en die je snel kan afhalen. Ik wilde vooral duurzaam werken: geen wegwerpmaterialen gebruiken en zoveel mogelijk gebruik maken van lokale producten. Natuurlijk kan dat niet altijd. Als ik bijvoorbeeld olijfolie verkoop, kan die niet uit Mol komen. Maar ik zorg er dan bijvoorbeeld wel dat die ingevoerde olijfolie van een coöperatieve vereniging uit het zuiden komt. Bij alles wat ik doe en bij elk product dat ik verkoop, ga ik na of het past in het totaalconcept dat duurzaamheid en transitie voorop stelt. Ik ben daar consequent in.”

Geen toegevingen

“Onze bereidingen verpakken we in een ecologisch wegwerpverpakking op basis van suikerriet. Andere producten geven we in glazen potten mee, met een waarborgsysteem. Klanten kunnen ook zelf een pot vullen, maar plasticzakken zijn taboe. Daar kijk ik streng op toe. Dat moet ook. Als je toegevingen begint te doen op de zaken waar het in feite om te doen is, schiet er binnen de kortste keren niks meer over van je oorspronkelijke idee en concept.”

In cc ’t Getouw was Sarah Beenaerts een van de vele kartrekkers voor het plaatselijke Nieuwe Tijden-event. “Ik nam deel aan de voorbereidende vergaderingen en sprak mijn connecties aan om mee te doen of een bezoekje te brengen. Ik geloof heel erg in dat transitienetwerk. Zo maak je mekaar sterker.”