Stef Mintiens lichtte op de vijfde Translab Kampus zijn ‘Freego’-project toe. In het Gentse verwierf natuurarts Stef Mintiens bekendheid als de man die bakfietsgewijs verse soep ging ronddelen aan wie er zin in had. Dat concept breidde hij uit met ‘Freego’. Hij bevestigde een koelkast aan de voorgevel van zijn huis. Daarin plaatst hij elke dag vers voedsel. “Gemiddeld staat een portie er niet langer in dan 2 uur,” zegt hij.

Stef Mintiens: “Soep ronddelen per bakfiets was een succes, maar ik vond dat ik nog meer kon doen. Ik ging daarover nadenken en kwam uiteindelijk op het ‘Freego’-idee. Dat is gebaseerd op het feit dat één derde van het voedsel weggegooid wordt nog vóór het bij de consument komt. Ik wil dus mijn steentje bijdragen om voedseloverschotten te delen, maar ik leg de lat hoog. Ik verbind er voorwaarden aan. Zo mag het alleen over vers voedsel gaan. Geen voorverpakte producten of kant-en-klare maaltijden. Die verse producten leg in mijn ‘Freego’, die iedereen mag gebruiken. Niet alleen armen, maar evengoed studenten, toeristen of toevallige passanten. Mijn vraagt mij wel eens of dat geen nadeel is en of het voedsel wel bij de juiste mensen terechtkomt. Ik antwoord dan altijd met de vraag of er foute mensen bestaan. Dan wordt het meestal stil.”

In de tijdspanne van anderhalf jaar verdeelde Stef Mintiens 1.300 portie soep, 7.000 broodjes, 2.500 veggieburgers en 3.000 verse pasta’s. “Ik heb vaste leveranciers. Een van hen vertelde me onlangs dat hij al een volle afvalcontainer heeft uitgespaard door zijn voedseloverschotten naar mij te brengen. Ook voor de leveranciers is het dus interessant.”

Of er geen misbruik gemaakt wordt van ‘Freego’. “Af en toe gebeurt dat, maar die occasionele voorvallen maken het systeem van gratis voedselverdeling niet kapot. Ik vraag mensen om niet meer mee te nemen dan ze nodig hebben. Als ik zie dat iemand zich overlaadt, leg ik hem uit dat die aanpak niet werkt. Want als iedereen dat gaat doen, zal ook hij in de toekomst geen eten meer vinden in de ‘Freego’. Ook aan de andere kant zijn er mensen die overdrijven. Die niks uit de ‘Freego’ nemen omdat ze vinden dat andere mensen er meer recht op hebben. Ook dat is niet de bedoeling. Iedereen heeft er recht op. Daar gaat het juist om.”