In cultuurhuis de Warande is nog tot 14 februari de tentoonstelling ‘Exodus’ van Nicolas Provost te zien. Provost is filmmaker, beeldend kunstenaar en videokunstenaar en beweegt zich graag vrij tussen die verschillende disciplines. “Voor mij loopt het allemaal in mekaar over en vormt het één logisch geheel. Het zijn anderen die voortdurend een etiket willen plakken op wat ik doe en die daardoor in de problemen komen.”

Voor de expo liet hij zich inspireren door de transitiebeweging die in volle bloei is. Provost legde onder andere desolate Amerikaanse landschappen vast en speelt die opnames vertraagd af. Ook creëerde hij een spiegelruimte waarin hij ‘de horror van het heelal’ wil laten zien.

“We blijven onze grenzen maar verleggen. De kolonisatie van het heelal is niet meer veraf. De aarde hebben we al ongeveer opgebruikt, nu beginnen we aan de ruimte. Dat wordt veel romantischer voorgesteld dan het in werkelijk is. Dat wil ik in mijn werk benadrukken.”

‘Sharing’ wordt kernwaarde

“Gelukkig is de wereld volop in transitie. Steeds meer mensen worden zich bewust van het feit dat er grenzen zijn aan de consumptie; dat het ook anders kan dan alsmaar meer en beter en sneller en verder. Het verouderde industriële systeem dat op profit gericht is, heeft afgedaan. We gaan naar een nieuwe economische situatie waarin de kernwaarden sharing zijn en op een verantwoordelijke manier omgaan met onze planeet.”

Nicolas Provost ziet de transitiebeweging graag gebeuren. Hij is weliswaar hoopvol voor de toekomst, maar daarom nog niet naïef. “Het zal nog lang duren voor we af zijn van het plunderkapitalisme.”

Praktisch

Exodus’ van Nicolas Provost is te bezichtigen van woensdag tot en met zondag in de Warande. De toegang is gratis.