Tijdens Nieuwe Tijden in Heist-op-den-Berg werd duidelijk dat het tijd is voor meer biodiversiteit. Professor Hans Van Dyck, weervrouw Jill Peeters, Ankatrien Boulanger van Regionaal Landschap Rivierenland en imkers Leo Hoefkens en Roger Wynants gaven hun visie.

De gespreksavond in CC Zwaneberg werd geopend met een fragment uit de documentaire One Single Planet. Daarin worden indrukwekkende cijfers over het verlies van biodiversiteit gegeven, met als voorbeeld onder meer de massale bijensterfte. Herbekijk het fragment hier:

Hans Van Dyck: een cocktail van oorzaken

Er is niet één oorzaak voor het grote verlies aan biodiversiteit, legde professor gedragsecologie Hans Van Dyck vervolgens uit, het gaat om een cocktail, een soms dodelijke combinatie van verschillende factoren. Een van de niet bedreigde diersoorten is de mens, die zijn eigen omgeving maakt en zo de wereld inpalmt. “Onze impact op de biodiversiteit is niet van gisteren. Paul Crutzen, de Nederlandse meteoroloog en winnaar van de Nobelprijs voor Scheikunde, stelde zelfs een nieuw geologisch tijdperk voor waarin de mens centraal staat: het Antropoceen, dat midden 18de eeuw begint met de industriële revolutie.”

Jill Peeters: het weer op Kerstdag 2050

Een belangrijk ingrediënt van de cocktail van oorzaken voor het verlies van biodiversiteit is de klimaatverstoring. “Opwarming klinkt te vrijblijvend, alsof we niet meer naar het zuiden van Frankrijk op vakantie zullen moeten gaan”, aldus VTM-weervrouw Jill Peeters. “Het klimaat is altijd in verandering dus die vlag dekt de lading ook niet volledig.” Tijdens een fictief weerbericht voor Kerstmis 2050 toont ze wat de gevolgen dan wel kunnen zijn.

Lees ook ons kort interview met Jill Peeters hier.

Regionaal Landschap: natuur behouden en versterken

Regionaal Landschap Rivierenland wil een schakel zijn tussen mensen en het landschap. Een gevarieerder landschap betekent immers ook meer biodiversiteit. Coördinator Ankatrien Boulanger gaf tekst en uitleg bij enkele initiatieven, waaronder de bloemrijke akkerranden, de soortbescherming van zwaluwen en vleermuizen, het project ‘Vergroen je voortuin’ en de trage wegen die groene plekken verbinden.

Imkers Leo en Roger: maak van je tuin een restaurant

Imkers Leo Hoefkens en Roger Wynants plaatsten een jaar geleden vier bijenkasten op het dak van CC Zwaneberg. Er werd honing geoogst maar bedoeling was vooral om aandacht te vestigen op de problematiek van de bijen. Dat dat nodig is, ondervond het duo aan den lijve: amper één volk van de vier overleefde de afgelopen winter. Tijdens de Week van de Bij lanceerden ze dan ook de campagne ‘Maak van je tuin een restaurant’. Mensen mochten gratis planten mee naar huis nemen die de bijen zeker zullen bevallen.