In Lichtaart is al gedurende 5 jaar ’t Raapsteeltje actief: een groep mensen die samen voedsel aankopen bij biologisch tuinbouwbedrijf ’t Meulenhuys in Bouwel.

Tina Vervloet is de drijvende kracht bij ’t Raapsteeltje. “De groep bestaat uit een tiental gezinnen. Er valt er wel eens eentje af en er komt er eentje bij. Maar we merken dat de jongste jaren het aantal toch min of meer hetzelfde blijft. Dat is goed voor de continuïteit.”

Op maat

’t Raapsteeltje werkt volgens simpele principes. “We kopen samen groenten en fruit aan bij ’t Meulenhuys. Ook droogwaren en thee zijn er te verkrijgen. De bestellingen zijn ‘op maat’. Vroeger kochten we alleen vaste voedselpakketten in, maar dat bleek voor ons niet zo goed te werken. Enkele leden hadden immers zelf al een moes- of groentetuin. Zij waren logischerwijze niet zo geïnteresseerd in pakketten waarin ook voedsel dat ze al uit hun eigen tuin haalden. Vandaar dat we gaan werken zijn met bestellingen op maat.”

“De pakketten bestaan natuurlijk ook nog altijd. Wie wil, kan een jaarabonnement nemen en wekelijks een vast pakket seizoensgebonden groenten en fruit krijgen. Voor de boer is zo’n abonnement natuurlijk erg handig. Het verzekert hem van voldoende afname. Hij kan er planmatig door werken.”

Vlot

“Wekelijks geven we onze bestelling door aan de bioboer en hij levert dat op een vaste locatie in Lichtaart. Dat doet hij trouwens ook nog in een aantal andere gemeenten. ’t Raapsteeltje brengt wekelijks de betaling in orde van alle leden tegelijk. Da’s makkelijk voor de bioboer. Hij krijgt niet wekelijks tien aparte kleine geldsommen binnen.”

“Ons initiatief is maar kleinschalig,” zegt Tina Vervloet, “maar op onze bescheiden manier beperken we zo toch het aantal voedselkilometers en zorgen we ervoor dat gezinnen voor een goede prijs gezond en seizoensgebonden voedsel op hun bord krijgen.”