Vijf jaar geleden werd in Hoogstraten een Repair Café opgestart. Daarmee was het een trendsetter. “We waren inderdaad eerst in de Noorderkempen en zelfs bijna eerst in Vlaanderen,” herinnert Karel de Swart zich.

Vier keer per jaar

Vier keer per jaar wordt in Hoogstraten een Repair Café georganiseerd. “Dat gebeurt op vaste dagen: de derde zaterdag van maart, juni, september en december, telkens van 9 tot 11.30u,” zegt Karel, “en altijd op dezelfde locatie. De gemeente stelt dienstencentrum Stede Akkers ter beschikking.”

Karel de Swart: “We hebben 11 vrijwillige herstellers. Ieder van hen heeft zijn eigen specialiteit. Samen bestrijken we een groot gamma. Zowel met kapot meubilair als met kapotte kleding of fietsen of elektronica kan je bij ons terecht. We proberen zoveel mogelijk te herstellen. Als dat niet lukt, of als een nieuwe aankoop goedkoper is dan een herstelling, proberen we zo goed mogelijk advies te geven. Soms is een herstelling nog wel mogelijk, maar zijn er wisselstukken nodig. Ook daarbij proberen we het juiste advies te geven.” Karel heeft cijfers die het succes van het Repair Café bewijzen: “Per Café krijgen we 20 bezoekers over de vloer met een kapot voorwerp. 60% ervan kunnen we onmiddellijk herstellen. Daar zijn we heel tevreden mee. Het toont aan dat je dingen die stuk gegaan zijn niet te snel moet weggooien: meer dan de helft ervan is vrij eenvoudig te repareren.”

Gratis

Het Repair Café is gratis en ook voor de herstellingen en het advies moet niet worden betaald. “Bezoekers mogen een vrijwillige bijdrage leveren en vaak doen ze dat ook, omdat ze weten dat ze in een winkel sowieso meer geld hadden moeten uitgeven. Maar verplicht is die bijdrage zéker niet. Belangrijk om te weten is ook dat bezoekers niet van Hoogstraten hoeven te komen. Iedereen is welkom.”

Het Repair Café is meer dan een gratis ‘reparatiedienst’. “Het is zeker ook een sociaal gebeuren,” zegt Karel. “We merken dat mensen het leuk vinden om eens langs de herstellers te wandelen en een babbeltje te slaan. Dat vinden wij geweldig; het is precies wat we willen. Het Repair Café moet immers een sociaal event zijn, waar mensen mensen ontmoeten. We zijn dus ook blij met bezoekers die geen kapot voorwerp bij zich hebben, maar gewoon een praatje komen maken.”

Repair Café Hoogstraten stelt het goed en er wordt gedacht aan uitbreiding. “Dat zou op verschillende manieren kunnen gebeuren,” zegt Karel. “Zo denken we er bijvoorbeeld over na om in de toekomst energiemeesters uit te nodigen op ons Repair Café.”

Alle info

over het Repair Café in Hoogstraten krijg je bij deswartkarel@gmail.com of bij Stede Akkers (dienstencentrum@ocmwhoogstraten.be, 03 340 16 30). Repair Cafés in de Kempen vind je ook opgelijst op onze TransLab Kaart