Transitie Mol en Balen werd in het leven geroepen in het voorjaar van 2013. De succesvolle transitiebeweging organiseerde op 15 november zijn tweede Repair Café. Die vond plaats in cultuurcentrum ’t Getouw in Mol.

Peter Zimmerman: “Er waren vakmensen van allerlei slag aanwezig om materialen en voorwerpen allerhande te herstellen. Zo tekenden elektriciens, naaisters, ict’ers, een messen- en scharenslijper en een fietsenmaker present. Bezoekers konden er zelfs kamerplanten laten opknappen en er vond een workshop plaats waarin je kon leren hoe je van je oude paraplu een hippe winkeltas kan maken.”

Repair Café succes

Het Repair Café was een succes. “In totaal werden meer dan 50 herstelpogingen gedaan. Meer dan de helft daarvan was succesvol. Wat de workshop betreft: tien onbruikbaar geworden paraplu’s werden omgetoverd tot winkeltassen. Het zijn cijfers waar we best trots op zijn.”

Droog zaad, maar geen drama

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de Repair Cafés. In oktober besliste de Vlaamse overheid om geen subsidies meer te verlenen aan het ‘Netwerk Bewust Verbruiken’, dat op zijn beurt startende en bestaande Repair Cafés ondersteunde. Dat kan Netwerk Bewust Verbruiken nu niet meer doen.

Peter Zimmerman: “Dat is slecht nieuws, natuurlijk. Maar voor ‘Transitie Mol en Balen’ is het geen drama. Wij hebben onze opstartfase achter de rug en we hebben ook al wat promomateriaal aangekocht. Voor transitiebewegingen die nu nog starten en die kosten nog moeten maken, is het veel erger. Maar wij slaan er ons wel doorheen. We vragen de bezoekers trouwens een vrije bijdrage. Met dat geld kunnen we normaal gezien het drukwerk betalen om het volgende Repair Café te promoten.”

Dat volgende Repair Café is al gepland. Het zal plaatsvinden op zondag 20 maart, van 14 tot 17u in jeugdhuis Tydeeh in Mol. “Vanwege het succes van de vorige edities zijn we al op zoek naar herstellers van elektro, kleding, fietsen en pc’s -zowel hardware als software- die aan het evenement willen meewerken,” zegt Peter.
“Ze kunnen ons altijd mailen.”