Goedkoper leven en minder consumeren: wie probeert het niet? Linux kan als het ware de levensduur van je computer of laptop verlengen en het kost niks. We vergelijken de tarieven van energieleveranciers, leningen, banken, supermarkten en telecommunicatie en pikken er de voordeligste uit. Vreemd genoeg doen we dat niet als het om het besturingssysteem van onze computer gaat. ‘Linux Praatcafé’ doet daar wat aan.
Robbie Deighton stond mee aan de wieg van het praatcafé. “Samen met een aantal vrienden nam ik al enkele keren deel aan een repair café. Daar wordt onze stand steevast bezocht door mensen met oude computers die niet meer werken of heel traag geworden zijn. Heel dikwijls zijn de problemen op te lossen door Linux te installeren. Linux is, net zoals Windows, een besturingssysteem. Maar in tegenstelling tot Windows is het helemaal gratis.”
Wat anders, maar het went snel
“Linux kan als het ware de levensduur van je computer of laptop verlengen en het kost niks. Maar veel mensen kennen het systeem niet en ondervinden ongemakken bij de overstap van Windows naar Linux. Niet dat het zo moeilijk is, maar het is anders. En dat is altijd even wennen. Daarom hebben we beslist om een ‘Linux Praatcafé’ op te richten.”
Online of op repair cafés
“Oorspronkelijk was het de bedoeling om één keer per maand samen te komen om alle problemen of ongemakken te bespreken en om de ervaringen van Linuxgebruikers te delen. Maar drukke agenda’s maakten dat het erg moeilijk was om maandelijks een datum te vinden. We hebben het dan over een andere boeg gegooid en we zijn een Facebookgroep gestart ‘Linux Praatcafé’. Iedereen kan gratis lid worden van die groep en vragen stellen of ervaringen delen. Daarnaast willen we toch -als we een datum vinden- af en toe nog een ‘live’ praatcafé houden, want we blijven het persoonlijke contact wel belangrijk vinden. Wie ons wil ontmoeten, kan sowieso nog terecht op de repair cafés in Westerlo en omgeving, want daar zijn wij trouw aanwezig. We bekijken of we in de toekomst onze werking kunnen loskoppelen van die repair cafés en of we een eigen stek kunnen krijgen in een bib of een lokaal dienstencentrum.”
“Grootschalig is ons project niet, maar dat hoeft ook niet. Onze faceboekgroep telt nu 7 leden en daarnaast helpen we nog een redelijk aantal mensen verder tijdens de repair cafés. Het uiteindelijke doel van de ‘Linux Praatcafé’ is hetzelfde als dat van een repair café: ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk én zo veilig mogelijk én zo snel mogelijk met hun ‘oude’ pc kunnen blijven werken. Dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar zo komen er ook minder computers op de afvalberg terecht.
Interesse?
De gemakkelijkste manier om in contact te komen met het ‘Linux Praatcafé’ is via Facebook.