Krant

LETS Mol en Balen, een succesverhaal

van 18 juli 2016 september 2nd, 2020 Geen reacties

LETS is een internationaal ruilsysteem. Het letterwoord staat voor ‘Local Exchange and Trading System’, wat in het Nederlands vrij vertaald wordt als ‘Lokaal Economisch Transactie Systeem’. In België zijn veel LETSgroepen actief. De groep in Mol werd in 2000 opgericht. Balen werd er later aan toegevoegd.

Peter Vanhoof was er niet van bij het begin bij, maar is nu wel een van de kartrekkers van de LETSgroep Mol-Balen. “LETS Mol ontstond in 2000, nadat er een
spreker in cc ’t Getouw het principe was komen uitleggen. De Molse groep bestond oorspronkelijk uit zeven leden. Vandaag zijn we met meer dan 150. We hebben zelfs leden van Kasterlee en Geel.”

Hoe meer leden, hoe beter

“Het aantal leden is belangrijk, want hoe meer mensen er lid zijn, hoe meer diensten en goederen je kan uitwisselen en hoe beter een LETSgroep dus functioneert.”

Peter Vanhoof brengt het principe van LETS nog eens in herinnering. “De leden ruilen onderling diensten en goederen. Daarvoor worden ze ‘gewaardeerd’ met een lokale munteenheid. Bij ons is dat de Mollets. Zo kan het ene lid koken voor een ander lid. Hij krijgt daarvoor Molletsen als waardering. Met die Molletsen kan hij bijvoorbeeld een babysit betalen of zijn fruitbomen laten snoeien door een ander lid.”

Organisatorisch wordt alles heel simpel gehouden. Peter Vanhoof: “We maken gebruik van een platform waarop je punten kan bijhouden. De communicatie verloopt ook soepel. Met één mail naar alle leden kan je een dienst aanvragen of aanbieden.”

Het lidmaatschap kost 4 euro per persoon per jaar, of 5 euro voor een gezin. “Dat zijn eigenlijk maar symbolische bedragen,” zegt Peter Vanhoof. “Het is een handige manier om te voorkomen dat je te veel slapende leden hebt. We kunnen met trots zeggen dat de meer dan 150 leden die we nu hebben allemaal actieve leden zijn.”