Een twintigtal geïnteresseerden woonde op 10 december de vierde en laatste Kampus van het jaar bij in De Schaapskooi in Lichtaart. De opkomst was iets kleiner dan gewoonlijk, maar in de drukke feestmaand was dat enigszins te verwachten. De afwezigen hadden ongelijk en misten inspirerende verhalen van Katrien Janssens (Molentuin Kwiek) en Jelle Louis (Jelles Compost Project), een rondleiding in de Schaapskooi door eigenaar Benny De Busser én de heerlijke vegetarische hapjes van ‘t Biohaesje.

Molentuin

kwiek

Katrien Janssens stelde Molentuin Kwiek voor. In Zittaart, een parochie van Meerhout, is zij samen met een aantal sympathisanten een groots project aan het verwezenlijken. “We zijn er nog niet, maar het ziet er wel goed uit. De neuzen van bijna alle betrokkenen wijzen in dezelfde richting. De kaarten liggen goed.” Waar het precies over gaat? Een molenproject. “In onze buurt kwam een molen te koop. Ik ben met een paar buurtbewoners naar het gemeentebestuur gestapt en heb gezegd dat wij wel een paar ideeën hebben voor die molen en de bijhorende grond: een zelfpluktuin, een voedselteam, een erfgoedproject… er zijn veel mogelijkheden en veel combinaties mogelijk. Het gemeentebestuur heeft er wel oren naar en Kempens Landschap wil erover nadenken om de molen aan te kopen. Alles staat nog in de startblokken, maar we houden jullie op de hoogte.”

Warm water

Jelle Louis uit Borgerhout deed het ‘Jelles Compost Project’ uit de doeken. “Het composteren van menselijke uitwerpselen biedt veel mogelijkheden. Het kost weinig moeite en je hebt er geen dure technische installaties voor nodig. Op de Herseltse Gitannekesfoor verzamelde ik de pis en kak van de 1.500 festivalgangers. Door de uitwerpselen te composteren, kon ik de festivalorganisatie voorzien van 35 liter water per uur aan een temperatuur van ongeveer 50°C. Door een waterleiding door de composthoop te laten lopen, wordt koud water verwarmd tot ongeveer 50°C. Dat is genoeg om bijvoorbeeld mee af te wassen. Een vieze job? Nee hoor, dat valt wel mee! Het ergste eraan zou de geurhinder zijn, maar die kan je volledig wegnemen door zagemeel te gebruiken.”

Schapen

IMG_4445
Schapenboer en herder Benny De Busser leidde de Kampusbezoekers door De Schaapskooi. “De schapen zorgen voor vlees en het in stand houden van heidegronden,” legt hij uit. “De Schaapskooi is ook een plek waar toeristen kunnen overnachten. Op dit ogenblik hebben we studio’s voor 4 en voor 8 personen. Er komt nog een accommodatie bij voor 12 personen. Gezinnen met kinderen maken er gretig gebruik van. Vooral bij West-Vlamingen is De Schaapskooi in trek. Zij komen graag naar de Kempen omdat ze zelf geen bossen hebben. Ze houden ervan om hier te komen wandelen. Dat kunnen ze, indien gewenst, samen met mij en mijn herdershond doen als ik met de schapen op pad ga”.

Hap en glas

De avond in de Schaapskooi werd buiten afgerond bij een aantal vuurkorven, met heerlijke veggiehapjes van ’t Biohaesje, een afdeling van In-Gang, een sociaal tewerkstellingsproject uit Geel.

IMG_4469

Opnieuw werd het een boeiende Kampus bijeenkomst en slaagde TransLab K er in om meer dan 20 mensen die in onze regio actief werken aan en met transitieprojecten samen te brengen. Die worden niet alleen veel slimmer door het delen van hun ervaringen maar leren elkaar ook een pak beter kennen. Op zoveel Kempense transitie-dynamiek mag best een stevig glas gedronken worden…

Herbeleef de avond