Wie regelmatig in Turnhout komt, heeft zeker de bakfiets van het eenmansbedrijf Vloeibar al zien rijden. De fiets én het bedrijf worden bestuurd door Jan Driesens. Hij startte Vloeibar in november 2014. “Op dat moment stond ook de Stadsboerderij in de startblokken,” zegt Jan. “De Stadsboerderij en Vloeibar koesteren dezelfde idealen en huldigen dezelfde principes als het gaat om duurzaamheid, gezonde voeding, lokaal ondernemen… Het was dus bijna logisch dat ik meteen naar hen ben gestapt met de vraag om samen te werken.”

Kruisbestuiving

“Het gevolg is dat Vloeibar nu gehuisvest is in de Stadsboerderij. Vloeibar en de Stadsboerderij versterken mekaar op vele vlakken. Ik kan groenten en kruiden uit de stadstuin gebruiken. De Stadsboerderij heeft met ons een cateraar in huis als daar nood aan is.”

Vloeibar brengt per bakfiets soepen (en vanaf dit voorjaar ook salades) aan huis of op kantoor in heel Turnhout. “Ik geloof heel erg in het principe van producenten die aan de stadsrand gevestigd zijn en die op een milieuvriendelijke manier hun producten naar de stad of naar de consument brengen. Dat is de toekomst.”

Geen half werk

En dus staat Jan voor dag en dauw op om verse soep te maken, om die daarna bakfietsgewijs naar klanten en vaste verdeelpunten te brengen. Arbeidsintensief, dat wel. Maar daar schrikt Jan niet voor terug. “Als je beslist om mee te bouwen aan een duurzame samenleving, moet je het ook goed doen. Geen half werk. Dus verplaats ik me per fiets. Daarnaast let ik er ook op dat ik bijna geen voedseloverschotten heb, neem ik uitsluitend groenten af van lokale producenten en gebruik ik zo weinig mogelijk -liefst geen, en als het dan toch moet herbruikbaar- plastic als verpakkingsmateriaal. Verder doe ik mijn facturatie én bestellingen online, waardoor het papierverbruik verminderd wordt. Het héle verhaal moet kloppen. Dat is belangrijk.”

Met de TransLab Kampus 03 van september 2015 waren we te gast in de Stadsboerderij. Daar huist ook Vloeibar. We kregen er een smaakvolle rondleiding van Jan, coördinator en bezieler van Vloeibar.