Woon je in Retie of Dessel, ben je sociaal geëngageerd, wil je mensen helpen om uit de armoede te geraken en is besparen op energie een thema dat jou bezighoudt? Dan ben jij heel waarschijnlijk een ideale energiemeester. IOK is op zoek naar jou!

Vorig jaar startte de IOK met het project ‘energiemeesters’. Dat zijn mensen die -in hun omgeving- op vrijwillige basis gezinnen bezoeken die hun energiefacturen amper of niet kunnen betalen.

Geen technici

Energiemeesters hoeven geen technici te zijn. Het is niet aan hen om structurele veranderingen in een woning door te voeren, maar ze geven wel besparingstips en in samenwerking met Kringwinkel Zuiderkempen (Dessel) en WEB Werkt (Retie) kunnen ze een energiescan van een woning uitvoeren. Op basis van die resultaten kunnen ze de aanbevelingen omzetten in de praktijk. Zo helpen ze de energiefactuur drastisch te verlagen. Voor mensen die in armoede leven, betekent dat een wereld van verschil.

Rechtstreeks contact met gezinnen

“Een energiemeester begeleidt twee tot drie gezinnen en bezoekt elk gezin minstens 5 keer,” legt Steven Heylen van IOK uit. “Die opvolging is nodig, want adviseren en sensibiliseren alléén werkt niet. Energiemeesters moeten dus bereid zijn die tijd -in totaal een vijftiental huisbezoeken- te investeren, maar ze krijgen er veel voor terug. Ze staan in rechtstreeks contact met de gezinnen. Ze helpen aan de basis en zien, samen met de mensen die geholpen worden, daadwerkelijk resultaat. Dat geeft een grote voldoening en stimuleert om verder te doen.”

Er is geen voorkennis nodig om energiemeester te worden. Een korte en krachtige opleiding van 3 keer 3 uur volstaat.

Alle info: steven.heylen@IOK.be (014 56 42 69). Lees ook: ‘Energiemeesters bestrijden energiearmoede’ op deze site.