Een jaar geleden begin in de hoofden van drie kameraden het idee te rijpen om in Weelde een zelfoogstboerderij te beginnen. Een van hen is Dirk Hendrix.

“We kregen de mogelijkheid om een lap grond van 1.500 vierkante meter te pachten. Zonder daar heel lang over na te denken, zijn we er gewoon in gevlogen. We verkiezen de pragmatische boven de theoretische aanpak. Wat ik eigenlijk maar wil zeggen: we hadden geen verstand van zaken toen we ermee begonnen, maar we lieten ons daardoor niet afschrikken en zeiden dat we de problemen wel zouden oplossen als we ze tegenkwamen.”

Jaarabonnementen

Ondertussen zijn we een jaar verder. “Onze eerste oogst hebben we in april gehad. Die viel goed mee. 38 personen -30 volwassenen- maken gebruik van onze zelfoogstboerderij. In totaal gaat het om 14 adressen. 14 gezinnen, dus.”

Groentegeweld verkoopt jaarabonnementen. “We houden de zaken simpel,” zegt Dirk Hendrix. “In ruil voor een jaarabonnement mag een lid komen oogsten, tijdens de openingsuren van de boerderij. Gewassen die met een rode kleur aangeduid zijn, mogen niet geoogst worden. Een gele kleur betekent dat je mag oogsten wat je nodig hebt en groen betekent dat de voorraad groot is en dat je zoveel mag nemen als je wil.”

Duurder

Het lidgeld bedraagt 3 euro per persoon per week. “Dat is veel te goedkoop. Het is de bedoeling om in de komende jaren naar 5 of 6 euro te gaan. Voorlopig is 3 euro nog wel een faire prijs omdat wij zelf nog veel moeten leren. Wij beschouwen dit zelf nog als een testjaar.”

Geïnteresseerd in de werking van Groentegeweld? Neem dan contact op met Dirk Hendrix op het nummer 0489 95 51 13 of surf naar de facebookpagina.