“Het is perfect mogelijk om ernstig aangetaste ecosystemen te herstellen. En als dat perfect mogelijk is: waarop wachten we dan nog?” Aan het woord is John D. Liu, een man met een missie.

John D. Liu is een Amerikaan. Hij studeerde journalistiek. Op 26-jarige leeftijd trok hij op aanraden van zijn Chinese vader naar China zodat hij zijn grootmoeder nog zou ontmoeten voor ze zou sterven. John Liu raakte gefascineerd door het land. Twee jaar later ging hij er opnieuw naartoe om er zich te vestigen en een professionele journalistieke carrière uit te bouwen. Als cameraman werd hij door tal van tv-zenders (BBC, RAI, ZDF, National Geographic…) ingehuurd om reportages te maken in China. Zo kwam hij in 1995 terecht op het Lössplateau, een verdord Chinees laagland van 400.000 km². Het enorme gebied was eeuwen geleden erg vruchtbaar, maar door een onophoudelijke ontbossing en overbegrazing werd het een woestenij. De vruchtbare grond spoelde de Gele Rivier in, die daardoor op verschillende plaatsen verstopt raakte. De regio verschraalde en verarmde. Wonen was er amper nog mogelijk.

Loss-plateau-1024x620

het Lössplateau

Dor land bevruchten

De Chinese overheid bedacht een ambitieus plan en wilde een deel van het Lössplateau weer vruchtbaar maken. In totaal ging het om een gebied van 35.000 km², te vergelijken met de oppervlakte van België en Luxemburg samen. John Liu wed gevraagd het project te filmen. Liu zag hoe werd gerealiseerd wat vooraf onmogelijk leek. De woestijn verdween en de groene natuur keerde terug. De aanplanten gebeurden niet willekeurig. Er werd gezorgd voor een perfect evenwicht en voldoende biodiversiteit. De resultaten waren verbluffend. Niet alleen werd een uitgestrekt onvruchtbaar gebied weer vruchtbaar gemaakt. Ook de levenskwaliteit van de mensen die er nog woonden steeg, er was voldoende voedsel voor iedereen en het gemiddelde inkomen verdrievoudigde.

De verkorte versie van de oorspronkelijke John D. Liu-documentaire

Lessen

John Liu was zo gefascineerd door het succesverhaal dat hij prompt ecologie ging studeren en het tot zijn levensmissie maakt om de boodschap van het Lössplateau wereldwijd te verspreiden. Overal ter wereld ging Liu soortgelijke projecten filmen en samenwerken met overheden om gelijkaardige projecten op te starten. “Op de aarde liggen nog enorm uitgestrekte gebieden die volledig onvruchtbaar en nutteloos zijn. Het is mogelijk om die groen te maken en er leefgemeenschappen te stichten. Wereldwijd kunnen we zelfs miljoenen mensen tewerkstellen om daaraan te werken. Het enige dat we écht moeten beseffen, is dat we ons consumptiemodel, dat roofbouw pleegt op de aarde, moeten vervangen.”

John Liu’s werk werpt vruchten af. Intussen zijn ook in India, Egypte, Jordanië, Rwanda… succesvolle projecten begonnen en vaak zelfs al succesvol afgerond.

De volledige docu ‘Groen goud’ is te zien op internet, op de website van ‘Tegenlicht’.