Dirk Lauwers is verkeersdeskundige en professor aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen. Er moeten en er zullen Nieuwe Tijden aanbreken voor mobiliteit, vertelt hij ons.

“We zitten vast met de auto, letterlijk en figuurlijk”, meent Lauwers. “Het moet duurzamer, voor het klimaat, voor de openbare ruimte, voor de leefkwaliteit… Maar er is ook goed nieuws: we zijn zelf de file maar we zijn ook zelf de verandering.”

Lauwers meent dat de oplossing ligt bij de vier V’s van David Banister, professor aan de University of Oxford. “Verminderen, verkorten, veranderen en verschonen. Verplaatsingen verminderen wordt al gedaan door telewerken. Niet voor elke communicatie is een verplaatsing nodig. Voor het verkorten is de ruimtelijke ordening en de nabijheid van voorzieningen belangrijk. Andere manieren van vervoeren zijn al in opmars. En auto’s moeten properder en efficiënter worden.”

Buurlanden liggen voor

Hoe doen we het vandaag op het vlak van mobiliteit, bijvoorbeeld in vergelijking met onze buurlanden? “Niet zo heel goed, vrees ik. In Nederland is de fiets veel populairder, we gebruiken vrij weinig het openbaar vervoer en het aandeel elektrische wagens is nog erg klein. In Duitsland is het ondenkbaar dat in een stad zoals Herentals geen autodeelfaciliteiten zijn.”

Maar Lauwers ziet ook voordeel aan onze achterstand. “Parkeren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia is jarenlang synoniem geweest aan chaos. Ze hebben vervolgens de stap van de parkeermeters overgeslagen en hebben onmiddellijk apps ingezet. Zo hebben ze natuurlijk ook bespaard. ‘Reculer pour mieux sauter’, zeg maar (lacht).”

Pioniers op Nieuwe Tijden

Lauwers benadrukt het belang van evenementen zoals Nieuwe Tijden. “We hebben voortrekkers, voorbeelden, pioniers nodig die een vonk kunnen geven om een ruimere verandering in gang te steken.”

Lees hier wat de mobiliteitsexpert vond van de zes duurzame initiatieven die voorgesteld werden in Herentals.