Greet Vermeylen uit Beerse is een van de initiatiefnemers van EVA Kempen. De organisatie EVA werd opgericht in 2000. Ze werd gebouwd op de fundamenten van de vzw Vegetariërsvereniging. De hoofdzetel is gevestigd in Gent, maar de Vlaamse vereniging krijgt steeds meer lokale werkgroepen. “Ik was als vrijwilliger al betrokken bij EVA Antwerpen,” zegt Greet. “Maar ik woon in Beerse, en het is nog beter om ook in de Kempen een afdeling of werking van EVA te hebben. Die richten we nu dus op.”

Greet Vermeylen: “We hebben denkers en doeners nodig.”

Wat haar aantrekt in EVA? “Twee zaken,” zegt Greet. “Ten eerste wil EVA vegetarisch voedsel promoten. Daar sta ik helemaal achter. Maar wat mij ook fel aanspreekt, is de manier waarop die boodschap verspreid wordt: EVA kiest resoluut voor een toffe, frisse, stimulerende aanpak. Voor de positieve boodschap. Voortdurend het wijsvingertje bovenhalen, is voor niemand leuk en bovendien werkt het ook niet.”

Hoop werk

EVA richt zich naar… iedereen eigenlijk. “Klopt,” zegt Greet. “We willen de consumenten goeie tips geven. Dat kan gaan van recepten tot kookworkshops. Niet-vegetariërs willen we laten kennismaken met de vegetarische keuken, terwijl we de vegetariërs nog meer willen ondersteunen met allerlei tips en weetjes. Daarnaast richt EVA zich ook tot bedrijven, bijvoorbeeld door vegetarische gerechten in de grootkeukens te promoten. En natuurlijk proberen we ook het restaurantwezen te overtuigen van het nut en de haalbaarheid van een gevarieerd aanbod waarin vegetarische gerechten een vaste plaats hebben. Oké, er zijn op dat vlak al wel belangrijke stappen gezet: de meeste restaurants hebben al wel een vegetarisch gerecht op de kaart. Dat was tien of twintig jaar geleden nog niet het geval. Maar we merken dat het aanbod bij de meeste brasseries en restaurants toch nog erg beperkt is. Dat is jammer. Want de vegetarische keuken is zeer gevarieerd. Je doet haar onrecht aan door slechts één of twee gerechten op de kaart te zetten.”

EVA richt zich ten slotte nog naar scholen en gemeenten, bijvoorbeeld door een wekelijkse veggiedag op de kalender te zetten.

De beginnende EVA Kempen-groep is in deze aanvangsperiode nog op zoek naar vrijwilligers. “Iedereen die de veggiegedachte onderschrijft en die goeie ideeën heeft om die te promoten, is welkom,” zegt Greet. “Er ligt een hoop werk te wachten: promoten, organiseren, informeren… We hebben zowel denkers als doeners nodig. Wie zich aangesproken voelt, mag met ons contact opnemen.”

Alle info over EVA Kempen vind je bij Greet Vermeylen (0474 44 55 96 of de Facebookpagina).