Volwassen mensen die heel geëngageerd een pis- en kakverhaal komen vertellen: daar hebben wij een boon voor. En dus was Jelle Louis uit Borgerhout meer dan welkom op de vierde editie van Translab Kampus om zijn uitleg te komen doen.

Geïnspireerd door de Amerikaan Joseph Jenkins begon Jelle Louis jaren geleden zijn uitwerpselen te composteren en richtte hij de ‘FOCK’ op: de Federatie ter Ondersteuning van Composteerbaar Kakken.

Om te lachen, dacht u?

Ook dat ja, want Jelle ziet er zelf de humor wel van in. Maar hij is er toch vooral heel ernstig mee bezig en bewees -zowel op kleine als grote schaal- dat het composteren van eigen uitwerpselen veel voordelen biedt . Op de Gitannekesfoor in Herselt, een festival dat 1.500 bezoekers trekt, installeerde hij 37 droogtoiletten. De inhoud ervan verzamelde hij op drie composthopen. Door de compost liet hij, in lange dunne slangen, water lopen. Het water dat er koud in ging, kwam er warm uit. “We produceerden per uur 35 liter water van ongeveer 50°C. Genoeg om drie dagen mee af te kunnen wassen. En natuurlijk kunnen we de compost zelf ook nog gebruiken. Om de platgelopen weide mee te bemesten en terug gezond te maken, bijvoorbeeld. Of om munt op te kweken voor in de cocktails.”

Zagemeel

Ook thuis gebruikt hij een droogtoilet en composteert hij zijn afval. “Het kost weinig moeite en je hebt er geen dure technische installaties voor nodig. En je maakt van je afval iets nuttigs. Je kan het gebruiken of zelfs verkopen!” Of hij ooit gewoon wordt aan de stank? “Die is er niet. Met zagemeel hou je alles geurvrij. Ik woon met mijn gezin op een appartement in Borgerhout. Als mijn hele woning ernaar zou ruiken, zou ik geen droogtoilet gebruiken. Je hebt er niet de minste hinder van. Het enige wat ik meemaak, is dat de buren raar kijken als ik met een emmer kak naar buiten ga om het op de composthoop te gooien. Maar daar kan ik wel tegen.”