De mens loopt tegen zijn grenzen aan. Moeten we kiezen tussen sociaal rechtvaardig zijn en de planeet opblazen of ecologisch duurzaam zijn met miljarden mensen in armoede? Auteur Dirk Barrez vertelt zaterdag 22 april in het bezoekerscentrum van Landschap De Liereman waarom transitie de oplossing is voor dat dilemma.
Dirk Barrez werkte ruim twintig jaar als tv-journalist en reportagemaker voor VRT. Vandaag is hij auteur en hoofdredacteur van Pala.be, een website die antwoorden zoekt voor een sociale, ecologische en democratische wereld. Vorig jaar verscheen van hem ‘Transitie, onze welvaart van morgen’. In de Liereman geeft hij tekst en uitleg bij zijn boek.
“In het eerste deel schets ik waar we staan met ons maatschappelijk-economisch model”, legt Barrez uit. “Ecologisch, sociaal, democratisch, het loopt op nogal wat vlakken niet zo goed. Tegelijk weten we waar we wel naartoe willen, dat is deel twee. In het derde en vierde deel heb ik het over hoe we daar in de praktijk gaan geraken: de kern van transitie.”
Transitie van globaal naar lokaal
Het bekendste voorbeeld van de grensoverschrijdende uitdagingen waar we voor staan is de klimaatverandering. “Die hebben we nota bene zelf in gang gezet door de massale uitstoot van broeikasgassen. Nu blijken we ontzettend veel moeite te hebben om over te schakelen op hernieuwbare energie.” Barrez wijst op goede voorbeelden in het buitenland. “Uruguay slaagt er op enkele jaren tijd in nagenoeg de hele elektriciteitsproductie 100% hernieuwbaar te maken. In Duitsland is twee derde van de hernieuwbare energie in handen van burgers en lokale overheden.”
Paradoxaal genoeg zijn er lokale oplossingen voor globale problemen zoals de klimaatverandering maar ook mobiliteit, het organiseren van werk en de nieuwe industrie. “Neem bijvoorbeeld voeding, hoe zorg je er voor dat dat ecologisch verantwoord blijft wanneer er in 2050 negen miljard mensen rondlopen op deze planeet? Door de afstand tussen producent en gebruiker zo kort mogelijk te maken en zo de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De oplossingen moeten van onderuit komen. Er broeit al wel heel wat lokaal en Nieuwe Tijden is de perfecte gelegenheid om die nieuwe initiatieven te overschouwen. Ook zaterdag moet het publiek niet alleen meedenken maar ook meedoen.”
Dirk Barrez, ‘Transitie, onze welvaart van morgen’, zaterdag 22 april 2017, 20u, BC Landschap De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout. Tickets kosten vier euro of twee euro voor Natuurpuntleden.
Zelf deze lezing nog snel organiseren? Hier vind je alle nodige info.