Lies Van Gompel en Johan Redant hebben in Dessel het project ‘Kleine Boekerijkes’ gelanceerd. Dat gebeurde in mei 2014, en bijna los van mekaar. “Het was een merkwaardig toeval,” vertelt Lies. ‘Johan woonde in onze straat, maar we kenden mekaar toen nog niet. Tot we beiden bijna tegelijkertijd met de ‘Kleine Boekerijkes’ begonnen.”
Het idee om een boekenkastje in je voortuin te zetten waar mensen gratis boeken kunnen achterlaten én meenemen, is niet in België ontstaan. In Amerika kennen ze de ‘Little Free Library’ al langer, en in Nederland heet het ‘De minibieb’. Ik leerde het initiatief trouwens ook op reis, in het buitenland, kennen.”

Boekerijkes

“De twee boekerijkes in de Dijkstraat zijn voorlopig nog de enige ruilbibliotheken in Dessel. Maar er is wel belangstelling voor, vooral in de zomer. Dan passeren er meer fietsers en wandelaars. Ook op andere plaatsen winnen de ruilbibliotheken aan belang. In Zammel en in het station van Mol bijvoorbeeld, en ook in sommige bibliotheken is al een ruilkast voorzien. Zelf neem ik steevast een paar boeken mee om achter te laten als ik op reis ga. Je weet maar nooit of je ergens een ruilbibliotheek tegenkomt.”

De boekerijkes in de Dijkstraat zijn intussen ‘officieel geregistreerd’ op de websites van Little Free Library en De minibieb. Dat is een leuke erkenning die helpt om nog meer bezoekers te krijgen. “En buurman Johan heeft zopas een geocache toegevoegd aan zijn boekerijke. Da’s ook een prima idee.”

Of er wel eens mensen passeren die wél een boek nemen, maar er geen in de plaats leggen? “Dat komt voor, maar het gebeurt héél weinig,” zegt Lies. “Wat vaker voorvalt, is dat mensen een boek lenen en het nadien terugbrengen. Zoals in een gewone bib. Dat is niet helemaal de bedoeling, maar ik vind het niet erg. Zolang er maar beweging in zit.”

Lies Van Gompel blogt. Daarop heeft ze ook een artikel aan de Kleine Boekerijkes gewijd.