Een progressieve cultuurfabriek. Zo omschrijft de leden van vzw Curieus zichzelf en daarmee slaan ze nagels met koppen. Curieus wil mensen samenbrengen die willen bouwen aan een solidaire en progressieve samenleving, of reeds bestaande initiatieven versterken. Een mooi voorbeeld daarvan is de campagne ‘samen(k)leven’.

Het idee erachter is eenvoudig. Het vertrekpunt is dat bijna ieder van ons wel spullen in de garage heeft staan die maar zelden worden gebruikt. Een boormachine, bijvoorbeeld. Of een grasmaaier. Wie rijdt er elke dag zijn gras af? Hetzelfde geldt voor huishoudtoestellen, tuingerief, een barbecue, een tent, een reiskoffer, een ladder, een verrekijker…

Deelstickers

deelstickers brievenbusHet delen van al dat kostbaar materiaal, heeft veel voordelen. Om te beginnen is het financieel voordelig en een mooi antwoord op de dolgedraaide consumptiemaatschappij. Het promoot het consuminderen in plaats van het consumeren. Bovendien is het delen van goederen een handige manier om je buren te leren kennen en de sociale contacten en netwerken in buurten en wijken te verstevigen.

Om te weten wie welke gereedschappen kan en wil uitlenen, bedacht de vzw Curieus de campagne ‘Samen(k)leven’. Alles draait om een verzameling stickers (pictogrammen) die je op je brievenbus kan kleven. Zo laat je je buren weten welke materialen jij te leen hebt.

Verdeelpunten

In de Kempen kan je op verschillende plaatsen de stickers verkrijgen. Vanzelfsprekend is Translab K een van de verdeelpunten. Hieronder vind je de hele lijst van verdeelpunten in de Kempen.

  • Translab K, Vormingplus Kempen, Prins Boudewijnlaan 9/2 in Turnhout
  • Kringwinkel Laakdal, Oude Geelsebaan 96 in Veerle
  • Kringwinkel Kasterlee, Krokuslaan 10 in Lichtaart
  • Kringwinkel Herselt, Blaubergsesteenweg 113 in Herselt
  • Kringwinkel Herentals, Lierseweg 132 in Herentals
  • Kringwinkel Heist-op-den-Berg, Noordstraat 25 in Heist-op-den-Berg
  • Kringwinkel Geel, Heidebloemstraat 93 in Geel
  • Kringwinkel Balen, Kerkstraat 21 in Balen

Je kan de stickers ook per mail opvragen: deelstickertjes@curieus.be.