Buren van Bink’ is een Turnhouts cohousingproject dat half 2014 uit de startblokken geschoten is en waarbij op dit ogenblik 8 gezinnen betrokken zijn. “We begonnen na te denken over hoe we anders konden gaan leven en wonen… Al snel kwamen we bij het idee van cohousing terecht,” zegt Peter Vervoort.

Cohousing

“Cohousing heeft veel voordelen: je kan je ecologische voetafdruk verminderen, ruimtes en voorwerpen met mekaar delen, beter samenleven en mekaar helpen als dat nodig is. Cohousing is niet alleen op sociaal en ecologisch vlak interessant, maar ook op economisch vlak. Doordat je samen aankopen kan doen en spullen kan delen, spaar je geld uit.”

cohousing

Op lentewandeling

Het cohousingproject kreeg de naam ‘Buren van Bink’. Er werd een charter opgesteld waarin onder andere enkele kernwaarden -respect, privacy, gelijkwaardigheid, spontaniteit, flexibiliteit, ecologie en geborgenheid- werden vastgelegd. Die waarden vormen de basis van de cohousinggroep.”

“Zowel alleenstaanden, gezinnen met en zonder kinderen als senioren zijn welkom. De woningen zullen bijgevolg ook verschillen van grootte. Als er een goede mix is van alle leeftijden, kunnen we mekaar perfect aanvullen. Iedereen moet over voldoende privacy beschikken. Het is niet de bedoeling om letterlijk te gaan samenwonen. Maar een wasruimte, een tuin, een werkruimte, een bergruimte, een fietsenstalling, een parking en een polyvalente ruimte met keuken zijn ruimtes die je perfect met elkaar kan delen. Daarnaast kan iedereen zeker nog zijn eigen tuintje hebben.”

“De bedoeling is om uiteindelijk met een vijftiental gezinnen een lap grond aan te kopen aan de groene rand van Turnhout, op fietsafstand van het centrum. Maar zo ver zijn we nog niet. De groep is nog niet definitief gevormd”, zegt Peter. “We zijn al op zoek naar een geschikte grond, en ook naar een architect die ‘mee’ is met ons idee en concept en die liefst ook uit de regio Turnhout komt.”

Interesse?

De Buren van Bink komen samen elke 11de dag van de maand. Geef vooraf een seintje op burenvanbink@gmail.com, dan verneem je waar/wanneer we volgende maand vergaderen. Valt de 11de op een weekdag, dan vind je ons in koffie cafe Antonis, bij Het Gevolg in de Otterstraat. Valt de elfde in het weekend dan doen de Buren van Bink samen iets leuk.