Tijdens het laatste grote evenement van Nieuwe Tijden in Mol stond voedsel centraal. Een fragment uit de film ‘Demain’ vormde de aanleiding voor een gesprek met bioboeren Bavo Verwimp en Tuur Vangeel.

In de film ‘Demain’ of ‘Tomorrow’ erkennen Cyril Dion en Mélanie Laurent de moeilijkheden waarmee onze planeet kampt. Meer mensen, minder biodiversiteit, temperaturen die we nooit eerder meemaakten… Zij gaan op zoek naar oplossingen en spreken met mensen die hoopgevende initiatieven ontwikkelen.

Het eerste hoofdstuk van ‘Demain’ gaat over landbouw. In het Amerikaanse Detroit werken mensen hard om de stad zelfvoorzienend te maken op het vlak van voedsel. En in het Engelse Todmorden zorgen publieke moestuinen voor ‘food and conversation’. Tenslotte wordt uitleg gegeven over permacultuur, waarin planten meer functies hebben dan enkel het produceren van voedsel.

Het filmfragment vormde de perfecte aanleiding voor een gesprek met Bavo Verwimp van Bioboerderij De Kijfelaar en Tuur Vangeel van Zelfoogsttuin Het Mosterdzaadje. Zij gaven hun visie op enkele hete hangijzers binnen de biolandbouw.

Over het oubollige imago

Bavo: “Aan biolandbouw doen is in eerste instantie een milieutechnische kwestie. Zo mogen we geen chemische hulpmiddelen gebruiken en moeten onze groenten in volle aarde groeien. Een gezonde bodem is dus essentieel.”
Tuur: “We mogen geen pesticiden gebruiken dus bestrijden we onkruid op de mechanische manier – met het ouderwetse schoffelen, zeg maar.”
Bavo: “Maar ik kom in opstand tegen het idee dat biolandbouw oubollig zou zijn. Wij maken voor het schoffelen gebruik van gps-systemen, onze computer waarschuwt ons wanneer er ziektes kunnen uitbreken…”

Over de prijs van biovoedsel

Bavo: “Toen mijn ouders een melkveebedrijf hadden, kwam er drie keer per week een vrachtwagen van de melkfabriek, die hen op het einde van de maand liet weten hoeveel ze kregen voor hun melk. Ik steek momenteel een derde van mijn tijd in de verkoop van onze producten.”
Tuur: “Bij langere ketens is het logisch dat er onderweg ook iets blijft hangen. Bovendien is bio een trendy label waar dus meer marge op genomen wordt. Terwijl het voor de overheid voordelig is wanneer mensen gezond eten en dus minder ziek worden.”
Bavo: “Eigenlijk is voedsel hier belachelijk goedkoop. Als je ziet hoe weinig van die prijs er naar de producent gaat, besef je dat we een verkeerd economisch model hanteren. Ik droom van een FairTrade-label dat niet alleen voor ondernemers uit het zuiden van toepassing is.”

Over zelf aan de slag gaan

Tuur: “Ik heb momenteel een boerderij van twee hectare in Achterbos, een gehucht van Mol. Het voordeel van mijn zelfoogsttuin is dat mensen groenten uit de moestuin kunnen eten maar ze enkel moeten oogsten, voor de rest zorg ik. Dat begint stilletjesaan te lopen. Wie proeft van mijn groenten, is onmiddellijk verkocht.”
Bavo: “Mensen die een rondleiding volgen op De Kijfelaar verontschuldigen zich wel eens omdat ze zelf een moestuin hebben. Maar zij zijn net diegene die beseffen dat het niet altijd evident is, zeker niet met zo’n droog voorjaar als nu, en welke groentes in welke periode beschikbaar zijn.”
Tuur: “Ik wil graag mijn oppervlakte uitbreiden en werk daarvoor samen met De Landgenoten, een organisatie uit de sector die gronden ter beschikking stelt. Zij zijn een coöperatie, mensen kunnen dus steunen door een fiscaal aftrekbare gift of door het kopen van aandelen.”