Bavo Verwimp runt samen met twee collega’s De Kijfelaar, een gemengde bioboerderij in Noorderwijk. Niet alleen de natuur maar ook de korte keten vormen een integraal onderdeel van hun aanpak.

De gebouwen van De Kijfelaar stammen uit midden achttiende eeuw en Bavo Verwimp is de vierde generatie die het bedrijf runt. Die rijke geschiedenis heeft hem echter niet tegen gehouden om de boerderij op een innovatieve manier te herbekijken. Hij draaide het roer om en maakte van het vroegere melkveebedrijf een gemengde bioboerderij.

“We hebben de beschikking over een dertigtal hectare”, vertelt Bavo. “Daarop houden we onze dieren, een vijfendertigtal stuks vleesvee van het type Blonde d’Aquitane en een vijftigtal kippen, en kweken we gewassen. Momenteel verbouwen we op anderhalve hectare rond de zestig à zeventig verschillende soorten groenten. Een beperkt deel daarvan groeit in tunnelserres, zodat we ook in de lente en herfst verse groenten kunnen aanbieden.”

Korte keten en productgroepen

De grootste omslag voor De Kijfelaar was er echter in het economische model. De afgelopen tien jaar gebeurde de verkoop van de producten bijna uitsluitend rechtstreeks aan de consument of aan andere boeren. “We vertrekken vanuit de zorg voor de bodem, planten en dieren, niet alleen op maar ook rond de boerderij. Vandaar dat we via een korte keten werken. We verkopen via ons hoevewinkeltje en onze webshop, werken samen met voedselteams en leveren op heel wat plaatsen wekelijks een bestelling.”

Klanten van De Kijfelaar weten steeds van waar de producten die ze kopen, afkomstig zijn. “Elke week is anders voor ons. Als er zestig bloemkolen besteld zijn en we konden er maar vijftig oogsten, zullen we er tien bijkopen. Daarom werken we met verschillende groepen, met producten uit onze provincie, uit de Benelux, uit Frankrijk en het zuiden van Europa en uit de rest van de wereld. Zo proberen we een meerwaarde voor de consument te creëren.”

Bavo Verwimp gaf ook zijn visie op biolandbouw tijdens Nieuwe Tijden in Mol.