Baksoda. Het is de goed klinkende naam van een nieuwe transitiebeweging van enkele Arendonkse vrouwen. Al dekt die vlag de lading niet helemaal, want iedereen is welkom.

Wondermiddel

Baksoda ontstond nadat enkele Arendonkse dames samen iets gaan drinken waren. “We hadden een lezing over de deeleconomie bijgewoond en we hadden gemerkt dat dat idee nog lang niet aansloeg bij iedereen. Maar met een aantal vrouwen wilden we wél iets doen. Wát dat precies was, en hoe en met wie… dat was allemaal niet duidelijk. We wilden werken rond duurzaamheid: dat was het enige wat van bij het begin vastlag. Door regelmatig samen te komen groeide dat spontaan en kreeg het initiatief vanzelf vorm. Ook onze naam vonden we spontaan. Bij de vele ideeën die gelanceerd werden, bleek baksoda een rol te spelen. Baksoda is de volksbenaming voor natriumbicarbonaat. Het is een soort wondermiddel dat je voor tal van zaken kan gebruiken: bakken, wassen, huidverzorging, poetsen van tanden… We hebben onze groep dan maar gewoon Baksoda genoemd. Een goeie naam, want baksoda is vele domeinen nuttig.”

Aanpak werkt

Het doel van Baksoda? Aline: “We willen experimenteren, stimuleren, dingen in gang zetten, de mentaliteit veranderen. Dat doen we door samen te komen, contacten te leggen, ideeën uit te wisselen… We stellen vast dat die aanpak werkt. Zo is er in onze schoot al een groep ‘samentuiners’ ontstaan.”

Voor alle info over Baksoda kan je terecht op de facebookpagina van de groep. Of je stuurt een mail naar baksoda@hotmail.com.