Autodeelgroep Megaprins is het kleine en sympathieke participatie-initiatief van drie Turnhoutse gezinnen die in de de Merodelei, de Koningin Astridlaan en de Prinsenstraat wonen. Autodelen heeft voor hen heel wat voordelen.

“We begonnen ermee in december 2014,” zegt Peter Van Hove. “Drie goed bevriende gezinnen delen twee auto’s. We kennen mekaar goed en hadden dit volledig op eigen houtje kunnen doen. We zouden zeker tot goede afspraken gekomen zijn. Maar we verkozen toch om de ‘officiëlere weg’ te volgen en ons in te schrijven bij www.autodelen.net. Als je een beroep doet op die koepelorganisatie geniet je immers van een paar belangrijke extra voordelen. Voor de prijs van 10 euro per gezin per jaar kan je het niet laten. Een belangrijk voordeel is dat je een verzekering kan afsluiten die aan de bestuurder gekoppeld is en niet aan de auto. Met andere woorden: als een gezin een ongeval krijgt met mijn wagen, zal die ene verzekeringspremie stijgen en niet die van de andere autodelers. Dat is toch wel handig. Ik ken geen andere verzekeraar die dat doet. Daarvoor heb je www.autodelen.net dus nodig.”

Simpele afspraken

‘Autodelen’ heeft ook standaardcontractjes die je kan gebruiken. Je hoeft die niet letterlijk te kopiëren. Je kan die aanpassen als je wil. Maar het is wel handig dat je het kader krijgt en dat je weet wat er zo’n contract, dat je samen opstelt, staat. Zoals gezegd: wij kennen mekaar goed. Wij hebben onze afspraken heel simpel gehouden. Wie de auto gebruikt, betaalt een vaste prijs per kilometer. Er ligt een boekje in de auto waarin iedereen de kilometerstanden noteert bij vertrek en aankomst. Per kwartaal krijgt iedereen zijn rekening. De auto’s kunnen via een online kalender gereserveerd worden. Da’s eigenlijk alles.”

In Turnhout maakt het stadsbestuur autodelen extra interessant. “Om het autodelen te stimuleren schenkt de stad een bewonerskaart voor alle zones aan elke auto die gedeeld wordt. We kunnen dus overal in Turnhout gratis parkeren.”