In het bezoekerscentrum van De Liereman in Oud-Turnhout namen half maart een 25-tal geïnteresseerden -allemaal op de ene of andere manier bezig met transitieprojecten- deel aan de vijfde editie van Translab Kampus.

Zoals gewoonlijk werden twee transitieprojecten uitgebreid voorgesteld. Gentenaar Stef Mintiens gaf een toelichting over zijn ‘Freego’ en Louis Meulders vertelde over het ontstaan van Gageleer.

Doorgeefkoelkast

Mintiens deelt elke dag gratis voedsel uit. “Vers voedsel. Geen voorverpakte producten. Vorig jaar heb ik bijna 15.000 porties soep, 7.000 broodjes, 3.000 verse pasta’s en 2.500 veggieburgers uitgedeeld via de ‘Freego’ die ik voor mijn huis heb gezet en die ik dagelijks vul. De Freego is een groot succes. Het duurt gemiddeld maar 2 uur voor het voedsel wordt meegenomen.”

Biercoöperatieve

Louis Meulders stond 20 jaar geleden mee aan de wieg van Gageleer, het bier dat weliswaar gebrouwen wordt in Lochristi, maar dat het Kempense kruid gagel als voornaam bestanddeel heeft. Wat het verhaal van Gageleer zo bijzonder maakt, is dat 5% van de omzet geschonken wordt aan de vzw Natuurpunt. Met die omzet zit het trouwens wel snor. “We zijn al twee jaar na mekaar met 20% gegroeid,” zegt Louis Meulders. In 2014 konden we meer dan 20.000 euro aan Natuurpunt schenken.”

Evenement op til

Translab Kampus organiseert -wellicht in 2017- een transitie-evenement in de Kempen. De aanwezigen dachten na over hoe zo’n evenement eruit zou kunnen zien. De brainstormsessie leverde enkele bruikbare ideeën op -de maquette van een ‘voedselbos’ kon op veel bijval rekenen- en er werd een werkgroep opgericht om in de loop van de komende maanden een en ander concreter uit te werken en voor te bereiden. Op deze website en op de bijeenkomsten van Translab Kampus wordt iedereen op de hoogte gehouden van de vorderingen op dat vlak.

Foto’s