Voor de tweede bijeenkomst van de Translab Kampus daagden ‘prettig veel’ mensen op: vertegenwoordigers van meer dan 20 transitieprojecten uit de Kempen aangevuld met flink wat individuele geïnteresseerden. Het werd opnieuw een boeiende ontmoeting, niet in het minst omdat de fris ogende groentebedden van CSA-tuin de Plantentrekker het perfecte decor vormden voor deze bijeenkomst. Een openluchtvergadering tussen de planten en groenten… het is eens wat anders.

Het Klein Verzet

Journaliste Tine Hens was de centrale gast. Zij trok  afgelopen maanden door Europa op zoek naar inspirerende transitieprojecten en schreef daar over een aanstekelijk boek: Het  Klein Verzet.

20150611_TransLabK-26

‘Wat betekent het om plots groei als maatstaf los te laten? Wat als we met z’n allen beslissen dat niet de economie ons bepaalt maar dat wij zelf de economie zijn?’ Enthousiast vertelde Tine ons over vergeten utopieën, over boeren die elektriciteit verkopen en ingenieurs die boer werden.  Ze  bezocht projecten en ontmoette mensen  in Groot-Brittanië, Griekenland, Denemarken, Portugal en Duitsland ..mensen die heel hard trappen  om niet zo snel vooruit te gaan, maar die op hun manier wel hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op duwen. Wij waren onder de indruk van dit boeiende verhaal, en op haar beurt was Tine onder de indruk van dit succesvolle Kempense transitie-overlegplatform.

De smaak van de uitdaging

Tim en Kathleen van CSA-tuin de Plantentrekker vertelden ons vervolgens over hun project: hoe ze de beslissing namen om een CSA-tuin op te starten, hoe ze de grond  vruchtbaar moesten maken, hoe ze met knolselder, pastinaak, raapsteel en warmoes aan de slag gingen, met welke uitdagingen ze kampen, maar ook, en vooral, wat er zo plezant aan is en hoezeer het succes smaakt.

Tot slot was er uitgebreid tijd om tussen pot en pint (gekoeld in een met water en ijs gevulde kruiwagen) en tussen wortel en Chinese kool verder met elkaar kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.

20150611_TransLabK-20

De zon was al lang onder toen de laatste deelnemers, moe maar zeer geïnspireerd, naar huis trokken. Wij kijken nu al uit naar volgende TransLab Kampus op 16 september in de Turnhoutse Stadsboerderij.

(foto’s © Hans Vangeel/Vormingplus Kempen)

Meer over

Kampus 02: de foto’s

Kampus 02: de deelnemers

Kampus 02: over CSA de Plantentrekker