De achtste editie van Translab Kampus was er een met een driedubbel doel. Zoals alle Kampussen bracht het transitie-initiatieven bij mekaar en was het een ideaal netwerkmoment om kennis, ervaring en contacten uit te wisselen. Daarnaast werd ook teruggeblikt op ‘Nieuwe Tijden’, en tevens werd er een bescheiden ‘Nieuwe Tijden afterparty’ – met heerlijke streekproducten! – gehouden. Tientallen mensen, die allen op de ene of andere manier hadden bijgedragen tot het succes van Nieuwe Tijden, waren aanwezig.

Katrien Loots en Jef Van Eyck blikten terug op Nieuwe Tijden. “Het idee kwam tot stand tijdens een Translab Kampus. We vroegen de aanwezigen wat we nog konden doen om de transitiebeweging bekend te maken bij een ruimer publiek.

Festival

Het organiseren van een festival was een van de voorstellen die werden gelanceerd. Een denktank werkte het idee verder uit. Dat ‘festival’ zijn we Nieuwe Tijden gaan noemen. Het duurde drie maanden, van 1 april tot 30 juni. Meer dan 100 activiteiten werden onder de vlag ‘Nieuwe Tijden’ georganiseerd en daar bovenop organiseerde Vormingplus Kempen zelf nog vijf transitie-events in de vijf grote cultuurcentra van de regio (de Warande in Turnhout, de Werft in Geel, ’t Getouw in Mol, ’t Schaliken in Herentals en Zwaneberg in Heist-op-den-Berg).”

Succes

Het succes was enorm, zeggen de cijfers. Katrien Loots: “Aanvankelijk hoopten we dat de verschillende transitiebewegingen in de Kempen samen een dertigtal activiteiten zouden organiseren. We zagen al snel dat het beter liep dan gehoopt en we legden de lat hoger. We mikten op het dubbele: 70 activiteiten. Uiteindelijk zijn het er 105 geworden. Een onverhoopt succes.”

Meer dan 1.000 mensen bezochten de 105 activiteiten en de 5 events in de cc’s lokten ook nog eens meer dan 1.000 bezoekers. Maar natuurlijk werden nog veel meer mensen bereikt. Mensen die niet noodzakelijk naar een activiteit kwamen, maar die via de kranten of ander promomateriaal wél in contact kwamen met ‘transitie’.

Verder

“De budgetten laten ons niet toe elk jaar ‘Nieuwe Tijden’ te organiseren,” zegt Jef van Eyck. “Maar we laten het transitiegebeuren vanzelfsprekend niet los. Vormingplus Kempen zal, op welke manier dan ook, daarin een trekkersrol blijven vervullen. Want de toekomst is aan de transitiebewegingen. Zoveel is duidelijk.”