Samen koken, met voedseloverschotten. Daar werden we tijdens de vorige bijeenkomst in december allemaal warm van. Op woensdag 24 januari kwamen we met een groepje enthousiastelingen samen om wilde ideeën te bedenken, én concreter te maken.

Samen oogsten

Zowel in de publieke ruimte als in privétuinen valt er veel laaghangend fruit te plukken. Letterlijk en figuurlijk. We willen op zoek gaan naar die plekjes en hun eigenaars, om die te matchen met enthousiaste plukkers. Met de opbrengst hiervan kunnen we met een mobiele fruitpers iets lekkers teruggeven aan plukkers en eigenaars. Of samen het fruit verwerken en een oogstfeest organiseren. Zolang het maar mensen samen brengt.

Kunnen we ook eens gaan praten met boeren? De groenten die te klein zijn, een kleine buts hebben of er misschien niet zo mooi uitzien smaken even lekker! We slaan de handen in elkaar met de koks uit het andere groepje om samen te koken of we organiseren een oogstfeest. Of we maken er soep van, die op een andere plek voor warmte en verbinding kan zorgen.

Tot slot droomden we weg van een samenwerking op een creatieve en ecologische plek, om bestaande dynamieken te verbinden en te versterken.

In ons enthousiasme vergaten we foto’s te nemen tijdens de denkavond. Daarom deze foto om ons weg te doen dromen naar sappige appels en oogstfeesten.

Samen koken

Overschotten verwerken is uiteraard belangrijk. Zeker niet minder belangrijk is het sociale aspect van het samen koken. Via koken elkaar beter leren kennen, recepten uitwisselen, met bepaalde gewoonten  kennismaken, … En dit liefst nog over verschillende culturen en tradities heen.

Het leek ons wel wat om elk seizoen te koken met overschotten en daarbij ook telkens de gasten die zouden komen eten, wat meer informatie geven over de overschotten en de seizoensgroenten. Ook workshops waarbij het hele gezin aansluit, kunnen een schot in de roos zijn. Hoe ga je aan de slag met overschotten? Hoe kan je zonder vast recept en ingrediënten toch een volwaardige maaltijd op tafel toveren? Hiervoor is heel wat improvisatie nodig.

Ideeën zoals een lange tafel, ‘komen eten’ concept en een potluck kwamen ook even ter sprake, een heel leuk sociaal evenement waar ontmoeting centraal staat.

En wie weet kunnen we een bekende Vlaming of Kempenaar warm maken om zo meer zichtbaarheid voor overschotten te creëren?

Op het einde was het duidelijk: de meeste goesting wordt gevoeld bij een niet te groot experiment waarbij we met verschillende leeftijden en culturen samen toewerken naar een gezellig diner met voedseloverschotten. In en om Herentals zien we al heel wat mogelijke partners, keukens, locaties, … .

Maar eerst, gaan we op studiereis! De mosterd halen waar ie nu al zit! Zowel rond plukinitiatieven als rond samenkoken.

Ga jij mee?