Categorie

Kampus

We botsen steeds vaker op de grenzen van onze consumptiemaatschappij. Klimaatverandering en de gevolgen van vervuiling doen ons nadenken over een omschakeling naar een nieuwe, meer duurzame Kempense samenleving.

Heel wat burgers willen samen op zoek gaan naar positieve alternatieven.

Binnen de Translab Kampus, het lerend netwerk dat de Kempense transitiebeweging wil versterken, verzamelen we onze krachten en bundelen we onze kennis en expertise om duurzame verandering op poten te zetten.

Twee maal per jaar komen we samen en zetten we een inspirerend programma op rond een bepaald thema, op een gepaste locatie.

Op de Kampus vormen gedreven burgers samen met plaatselijke organisaties, onze lokale besturen en Kempische ondernemingen straffe coalities om een nieuwe veerkrachtige maatschappij te realiseren.

24 januari 2024 – DENKAVOND over voedselverspilling

van Kampus, Krant, Nieuws

Samen koken, met voedseloverschotten. Daar werden we tijdens de vorige bijeenkomst in december allemaal warm van. Op woensdag 24 januari kwamen we met een groepje enthousiastelingen samen om wilde ideeën te bedenken, én concreter te maken.

Samen oogsten

Zowel in de publieke ruimte als in privétuinen valt er veel laaghangend fruit te plukken. Letterlijk en figuurlijk. We willen op zoek gaan naar die plekjes en hun eigenaars, om die te matchen met enthousiaste plukkers. Met de opbrengst hiervan kunnen we met een mobiele fruitpers iets lekkers teruggeven aan plukkers en eigenaars. Of samen het fruit verwerken en een oogstfeest organiseren. Zolang het maar mensen samen brengt.

Kunnen we ook eens gaan praten met boeren? De groenten die te klein zijn, een kleine buts hebben of er misschien niet zo mooi uitzien smaken even lekker! We slaan de handen in elkaar met de koks uit het andere groepje om samen te koken of we organiseren een oogstfeest. Of we maken er soep van, die op een andere plek voor warmte en verbinding kan zorgen.

Tot slot droomden we weg van een samenwerking op een creatieve en ecologische plek, om bestaande dynamieken te verbinden en te versterken.

In ons enthousiasme vergaten we foto’s te nemen tijdens de denkavond. Daarom deze foto om ons weg te doen dromen naar sappige appels en oogstfeesten.

Samen koken

Overschotten verwerken is uiteraard belangrijk. Zeker niet minder belangrijk is het sociale aspect van het samen koken. Via koken elkaar beter leren kennen, recepten uitwisselen, met bepaalde gewoonten  kennismaken, … En dit liefst nog over verschillende culturen en tradities heen.

Het leek ons wel wat om elk seizoen te koken met overschotten en daarbij ook telkens de gasten die zouden komen eten, wat meer informatie geven over de overschotten en de seizoensgroenten. Ook workshops waarbij het hele gezin aansluit, kunnen een schot in de roos zijn. Hoe ga je aan de slag met overschotten? Hoe kan je zonder vast recept en ingrediënten toch een volwaardige maaltijd op tafel toveren? Hiervoor is heel wat improvisatie nodig.

Ideeën zoals een lange tafel, ‘komen eten’ concept en een potluck kwamen ook even ter sprake, een heel leuk sociaal evenement waar ontmoeting centraal staat.

En wie weet kunnen we een bekende Vlaming of Kempenaar warm maken om zo meer zichtbaarheid voor overschotten te creëren?

Op het einde was het duidelijk: de meeste goesting wordt gevoeld bij een niet te groot experiment waarbij we met verschillende leeftijden en culturen samen toewerken naar een gezellig diner met voedseloverschotten. In en om Herentals zien we al heel wat mogelijke partners, keukens, locaties, … .

Maar eerst, gaan we op studiereis! De mosterd halen waar ie nu al zit! Zowel rond plukinitiatieven als rond samenkoken.

Ga jij mee?

 

 

12 december 2023 – KAMPUS: ‘Verloren brood? Gewonnen brood!’

van Kampus, Krant, Nieuws

Wist je dat we elk jaar, in Vlaanderen alleen al, maar liefst 884.000 ton voedsel verloren laten gaan? Dat zijn 22.100 volle vrachtwagens. Ofwel een file van de Kempen tot Parijs. Op 12 december staken we de koppen bij mekaar tijdens de Kampus ‘Verloren brood? Gewonnen brood!’. Een verslag:

 

 

Enkele cijfers over voedselverspilling

Met deze hallucinante cijfers trapt Janna van Translab K de Translab Kampus rond voeding af. Maar waar gaat dit voedsel dan verloren? Om te beginnen blijft bij het oogsten 320.000 ton liggen op de velden omwille van overproductie of omdat het niet aan de eisen voldoet, denk aan een appel met een buts of te kleine groenten. Bij de verwerking gaat er nog eens 227.000 ton verloren. Gelukkig wordt het meeste hiervan hergebruikt voor dierenvoeding, compost of biomassa. In de horeca gaat nog eens 49.000 ton verloren. Een daling tot 40% ten opzichte van 5 jaar geleden, onder meer dankzij inspanningen van grootkeukens om porties beter in te schatten en een beter aankoopbeleid. Tot slot gaat er bij de retail, zeg maar de supermarkten, 37.400 ton voedsel verloren. Ook hier een grote daling ten opzichte van 5 jaar geleden door bijvoorbeeld afprijzingen in de winkel en schenkingen aan sociale organisaties. Tot slot komen we bij het eten dat wel tot in onze koelkast geraakt. Per jaar gooit een gemiddeld gezin 2 à 3 volle winkelkarren eetbaar voedsel weg. Tel daar de niet eetbare resten bij en je komt op 397.500 ton per jaar. 78% hiervan belandt bij het restafval en slechts 12%  in de GFT en 10% in de compost.

Foodsavers redt voedsel

Werk aan de winkel dus. Dat weet ook Hilsande van Foodsavers. Sinds 2018 een project dat voornamelijk focust op sociale tewerkstelling. Wat begon met enkele diepvriezers en een koele berging in Laakdal, is vandaag een heuse ‘foodhub’ in Herentals. Foodsavers haalt dagelijks overschotten op bij handelaars en boeren in en rond de Kempen. Voor 2023 zullen ze uitkomen op zo’n 180 ton, maar liefst het dubbele van in 2022. Hoewel ze dus meer ophalen, merkt Foodsavers wel dat de overschotten per winkel kleiner worden. Daarentegen zijn er wel meer winkels die met hen samenwerken, wat de stijging verklaart. Een goede evolutie dus.

Naast eten halen ze ook pampers, shampoo, en deze dagen – na de doortocht van de Sint – ook speelgoed en chocolade. Alles komt binnen, gesorteerd, gewogen en herverdeeld aan zo’n 25 organisaties, in en rond de Kempen zoals sociale kruideniers, voedselbedelingen vanuit het OCMW, sociale restaurants… Goed voor zo’n 3000 volwassenen en 1500 kinderen.

De cirkelshop

Eén van die sociale organisaties is de Cirkelshop, waar we vandaag te gast zijn. Een kruidenier in Herentals waar mensen met een verhoogde tegemoetkoming of met een doorverwijzing via een abonnementsformule wekelijks mogen komen winkelen. Alles wat in de winkel ligt komt van Foodsavers of handelaars in de buurt. Heel wat groenteoverschotten worden ook verwerkt om later bijvoorbeeld soep mee te maken. Je kan er ook tegen heel democratische prijzen soep komen eten of een koffie drinken in het ontmoetingslokaal ernaast. Want ook het ontmoeten en de kans om met mensen in gesprek te gaan is heel belangrijk.

Aan de slag!

Na heel wat cijfers, tijd voor actie! De vraag van vandaag? Op welke manier kunnen we ons steentje bijdragen om de berg voedseloverschotten te verkleinen? Hoe kan duurzaamheid en sociaal engagement hand in hand gaan? We gingen met elkaar in gesprek over waar, wanneer, voor wie en met wie we iets kunnen doen. Scholen, aardappelvelden en fruitbomen in parken passeerden de revue. Oogstfeesten, communiefeesten, suikerfeesten, eerste schooldagen. Hoe dan ook, we waren het vooral eens over het belang van ontmoeting. Dat begint met een fijne locatie. Er werd luidop gedroomd van samen appels en ander fruit plukken in voedselbossen, het herontdekken van vergeten groenten en daar lekkere maaltijden mee koken. Klassiekers uit onze eigen keuken, maar even graag klassiekers van over de hele wereld. Niets zo verbindend als samen de strijd tegen voedselverspilling tegengaan door samen te koken en samen te eten.

Doe jij mee?

 

kampus water

Kampus: Wat als… het water op is?

van Kampus, Krant

We trappen een open deur in: de zomer van 2022 was droog. Heel droog. Helaas was die niet de eerste droge zomer en zal het ook niet de laatste zijn. Alle regentonnen ten spijt, het was niet voldoende zo bleek. En toch, amper zes jaar geleden deed een zondvloed hele delen van de Kempen drijven. Het is duidelijk: als het om water gaat, leven we steeds meer in extremen.

Lees meer

Het water op!

van Kampus, Krant, Nieuws

Het zomerse zwoele weer maakte van die 13 juli aan het Kempens kanaal in Mol een perfecte avond voor een TransLab Kaffee op de Zander, het passagiersschip dat al decennialang over de Kempense kanalen cruiset als betrof het de Venetiaanse kanalen.  Boven- en onderdek zaten afgeladen vol met enthousiaste deelnemers. Hun geestdrift was om een nog andere reden niet zo verwonderlijk. Op het programma’s stonden sprekers over prikkelende thema’s als ‘De Natte Droom’ en de G-spot…

Lees meer

water

Moet er nog water zijn?

van Kampus, Krant

Wie Kempen zegt, zegt ‘zand’. Dat zand is de voedingsbodem geweest voor een groot deel van onze Kempense geschiedenis en zal ook mee onze toekomst bepalen. Want de klimaatverandering maakt steeds duidelijker hoe essentieel een goed landschappen- en waterbeleid voor onze regio wel niet is. “Vooraleer we aan herontwikkeling denken, moeten we eerst heel goed begrijpen hoe een landschap precies werkt.”

Lees meer

Translab Kaffee: Een warm weerzien in de Warmoes

van Kampus, Krant, Nieuws

Samentuin Warmoes in Mol was, een jaar later dan gepland, de locatie voor de eerste fysieke bijeenkomst van de Translabbers sinds lange tijd. Bij een drankje werden ook de ‘fotoshockactie’ Onthard Mee, verpakkingsvrije winkel De Goedzak en het project Klimaatmakers voorgesteld.

Normaal waren de Translabbers al in de zomer van 2020 neergestreken in het groene decor van Warmoes. Net voordien werd een webinar georganiseerd waarin bioloog Hans Van Dyck sprak over biodiversiteit. In oktober was er nog Ecopolis Kempen in Herentals. Sindsdien was het aftellen naar deze zomerse bijeenkomst.

Lees meer