foto: Yuri_Arcurs / istockphoto.com

Met de Duurzame Menukaart willen we het voedingspatroon in Kempense bedrijven en organisaties duurzamer maken. Daarvoor maken we een inspiratiegids met tien concrete acties.

Van het promoten van (h)eerlijke koffie tijdens de werkpauzes tot duurzame catering en lokale hapjes voor de lunch of op recepties… Er is immers veel mogelijk.

Deze inspiratiegids wordt pas echt interessant voor werkgevers en hun werknemers indien de gids boordevol lokale adresjes staat. Plekjes waar bedrijven terecht kunnen voor cadeaumanden, streeklekkers, biologische producten,… uit onze regio. Bij jullie dus!

De eerste editie van de Menukaart was specifiek gericht op bedrijven uit regio Mol – Geel – Dessel. Het bevatte daarom enkel producenten en leveranciers uit de betreffende regio. Maar omdat de reacties van de meeste bedrijven enorm positief waren willen we nu een duurzame menukaart opstellen voor héél arrondissement Turnhout.

‘Duurzaam’ is voor ons een breed begrip: het gaat voor ons om voedingsproducten die

  • ofwel streekgebonden,
  • of fair trade
  • en/of biologisch zijn, of
  • via de korte keten tot bij de Kempense consument geraken.

Dit voorjaar vond er weer een editie plaats van TransLab Kampus. Deze Kampus is dé Kempense bijeenkomst voor iedereen die met transitie en duurzaamheid bezig is.

Die avond stond volledig in het teken van duurzame voeding. We trachtten het mondiaal voedselprobleem te vertalen naar onze regio om het vervolgens aan te pakken. Een panel van experten ging samen met ons op zoek naar oplossingen waar we zelf deel van kunnen uitmaken. Een eerste editie van de Duurzame Menukaart werd hier voor het eerst voorgesteld aan het publiek.

In de weken die daarop volgden contacteerden we uiteenlopende bedrijven en organisaties om de inspiratiegids voor te stellen. Met de Duurzame Menukaart willen we hen aanporren om hun voedingsgewoontes op het werk te herdenken en te verduurzamen.