13 mei 2023 – Kaffee: Circulaire Economie

van Krant, Nieuws

Op zaterdagvoormiddag 13 mei nodigen we je van harte uit op ons Translab Kaffee. Deze keer praten we bij over CIRCULAIRE ECONOMIE. Dat is net iets meer dan gewoon recycleren: het hele product wordt – zonder afval – gebruikt bij het maken van een ander product. Een oude wijnfles die je hergebruikt als vaas, zoiets.

Zo zijn autodelen, de kringloopwinkel en babytheken mooie voorbeelden van een circulaire economie. Maar weet je dat er veel meer is, ook hier in de Kempen? Ontdek het tijdens ons Kaffee.

We verwelkomen je in de bib van Turnhout, want jawel, ook een bib doet aan circulaire economie. We starten om 9u30 met een kop koffie of thee. Vanaf 12u ronden we af met een vegetarische lunch.

Praktisch

  • Zaterdag 13 mei van 9u30u tot 13u
  • Kasteelzaal Bibliotheek Turnhout, Warandestraat 42, Turnhout
  • Gratis toegang, wel even inschrijven!

Zelf een burgerinitiatief voorstellen?

Is jouw burgerinitiatief een mooi voorbeeld van circulaire economie en wil je je initiatief graag voorstellen?

Stuur een e-mailtje naar stage@avansa-kempen.be en laat het ons weten!

kampus water

Kampus: Wat als… het water op is?

van Kampus, Krant

We trappen een open deur in: de zomer van 2022 was droog. Heel droog. Helaas was die niet de eerste droge zomer en zal het ook niet de laatste zijn. Alle regentonnen ten spijt, het was niet voldoende zo bleek. En toch, amper zes jaar geleden deed een zondvloed hele delen van de Kempen drijven. Het is duidelijk: als het om water gaat, leven we steeds meer in extremen.

Lees meer

Het water op!

van Kampus, Krant, Nieuws

Het zomerse zwoele weer maakte van die 13 juli aan het Kempens kanaal in Mol een perfecte avond voor een TransLab Kaffee op de Zander, het passagiersschip dat al decennialang over de Kempense kanalen cruiset als betrof het de Venetiaanse kanalen.  Boven- en onderdek zaten afgeladen vol met enthousiaste deelnemers. Hun geestdrift was om een nog andere reden niet zo verwonderlijk. Op het programma’s stonden sprekers over prikkelende thema’s als ‘De Natte Droom’ en de G-spot…

Lees meer

water

Moet er nog water zijn?

van Kampus, Krant

Wie Kempen zegt, zegt ‘zand’. Dat zand is de voedingsbodem geweest voor een groot deel van onze Kempense geschiedenis en zal ook mee onze toekomst bepalen. Want de klimaatverandering maakt steeds duidelijker hoe essentieel een goed landschappen- en waterbeleid voor onze regio wel niet is. “Vooraleer we aan herontwikkeling denken, moeten we eerst heel goed begrijpen hoe een landschap precies werkt.”

Lees meer